Начало / Класации / Други / Най-великите партита в литературата

Най-великите партита в литературата

bilbo birthday partyКоледа наближава и настроените ни става все по-празнично. Дори за най-запалените читатели и интроверти.

Шампанско, плувни басейни, неспирни фойерверки, огньове и красиви непознати – това са все неизменни елементи от най-великите литературни партита, пише сайтът Bookriot. В началото на най-празничния сезон ви предлагаме своеобразна класация на най-великите партита в литературата, някои от които са знаменито заснети и на лента.

111-ия рожден ден на Билбо Бегинс, „Властелинът на пръстените“, Дж. Р. Р. Толкин

Издигат се палатки, има и специален голям павилион, в който има цяло дърво, както и огромна маса. По клоните висят фенери. В северния ъгъл на полето се издига открита кухня. От всяка къща пристигат продукти, ястия и помощници. Изключително стресиращо за планиране парти, но си струва всяко усилие. Защото с него започва голямото приключение. Финалът му е с объркана реч и ненадейното изчезване на Билбо.

Пролетният бал на Сатаната, „Майсторът и Маргарита“, М. Булгаков

Пред Маргарита се издига ниска стена от бели лалета. Отвъд тях се виждат безброй светлини и опашки мъже в бели ризи. Маргарита вижда от къде идва балната музика, която я оглушава – оркестър от сто и петдесет души. Това е най-сюрреалистичното парти – за посрещането в ада. Гостите пристигат директно от ковчезите си и ги посреща джаз музика, изпълнявана от шимпанзета и полярни мечки, плувен басейн, пълен с шампанско, пеперуди и бална зала с мраморен под. Да, трябва да си мъртъв, за да присъстваш, но си заслужава.

Чаеното парти на Лудия шапкар, „Алиса в страната на чудесата“, Луис Карол

Чай, загадки, музикални столове, поезия, поезия, разговори с животни – какво може да иска повече човек от едно парти? Това специално никога не свършва, защото времето услужливо замира точно на 6 часа – времето за чай. Така Лудият шапкар се измъква от убийствените намерения на Кралицата на сърцата. Така участниците в партито са обречени да пият чай за винаги – съдба, достойна за лудостта им.

Балът в Меритън, „Гордост и предразсъдъци“, Дж. Остин

На този бал г-н Бингли бързо се запознава с всички основни присъстващи, танцува всеки танц, ядосва се, че празненството приключва толкова рано. Той е желан ерген, поради което сестрите Бенет са сред участничките в бала. Но с него идва и придружител, излъчващ високомерие, който не може да е друг, освен г-н Дарси. Танците са изтанцувани, залозите са направени и гордостта и предразсъдъците стартират.

Партито в стаята на Грифиндор, „Хари Потър и Огненият бокал“, Дж. К. Роулинг

Планини от сладкиши и гарафи тиквен сок, маслена бира, фойерверки и въздух, пълен със звезди и искри. Да надвиеш дракон си е чудесна причина за парти, а грифиндорци наистина знаят как да го организират. Можете само да се опитате с приятелите си да надминете успехите на най-популярния дом на Хогуортс.

Лятното парти на Гетсби, „Великият Гетсби“, Ф. С. Фицджералд

В сините градини мъже и жени идват и кръжат като пеперуди сред шепота, шампанското и звездите. Портокали, приказни светлини, оркестър, коктейли, момичета в рокли и джаз до изгрев. Кое момиче не би искало да пие шампанско на парти на Гетсби, да танцува върху рояла и да завърши нощта във фонтан?

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …