Начало / България / Изследване: Българските граждани искат съвременни библиотеки

Изследване: Българските граждани искат съвременни библиотеки

GLBG KokudevaБългарските граждани имат нужда и искат съвременни библиотеки. Това е основният извод от социологическо изследване на агенция ЕСТАТ, представено в първия ден на Националния форум „Библиотеките днес“ 2017. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна продължава до 11 ноември в София под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.
Данните от проучването показват, че регионалните и общинските библиотеки бележат средно 70% ръст на посещенията и ползването. Освен това, състоянието на читалищните библиотеки, участници в Програмата „Глобални библиотеки”, е по-добро. Като сериозни общи проблеми се очертават остарялата материална база, недостатъчното оборудване, неактуалният фонд и липсата на подготвен персонал.
ESTAT DataБлизо половината от библиотеките в страната никога не са били преобзавеждани, 69% се помещават на площ по-малка от 100 кв. м., а 22% от библиотеките нямат нито едно постъпление в книжния си фонд за 2016 г. Тези и още много въпроси, свързани със състоянието и перспективите пред обществените библиотеки, бяха обсъждани през първия ден на форума.
По време на откриването държавният глава Румен Радев припомни, че книгите и книжовността са стратегически ресурс на цялата нация. „В библиотеките се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство. Те носят духовната ни идентичност като нация и освен че имат особено място в историята ни, от тях можем да разберем какво е и нашето бъдеще“, допълни още президентът.
Старши ръководителят в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ) Дарън Хорнер разказа за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности. Минути преди лекцията си Хорнер получи от зам.-министър Амелия Гешева престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики”, с което фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.
Първият ден от форума „Библиотеките днес“ 2017 завърши с тържествено връчване първите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“. Българската национална телевизия получи приза за „Медия с национално покритие“, а в категория „Публична институция“ наградата бе връчена на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Журито с председател доц. Георги Лозанов присъди две отличия в категорията „Медия с регионално покритие“ – на радио „Дарик Враца“ и на добричкия в. „Нова добруджанска трибуна“. Всички те получиха статуетки, изработени от художника Павел Божерянов.
Днес форумът продължава с паралелни сесии, посветени на партньорствата и работата с доброволци и дарители, новите услуги и технологии в библиотеките, добри практики от страната и света, управление на проекти, маркетинг и др.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Анди Съркис прочете „Хобит” на глас

Актьорът дава своя принос в кризата 56-годишният сега Съркис подари гласа, жестовете и мимиките си …