Начало / България / Изследване: Българските граждани искат съвременни библиотеки

Изследване: Българските граждани искат съвременни библиотеки

GLBG KokudevaБългарските граждани имат нужда и искат съвременни библиотеки. Това е основният извод от социологическо изследване на агенция ЕСТАТ, представено в първия ден на Националния форум „Библиотеките днес“ 2017. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна продължава до 11 ноември в София под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.
Данните от проучването показват, че регионалните и общинските библиотеки бележат средно 70% ръст на посещенията и ползването. Освен това, състоянието на читалищните библиотеки, участници в Програмата „Глобални библиотеки”, е по-добро. Като сериозни общи проблеми се очертават остарялата материална база, недостатъчното оборудване, неактуалният фонд и липсата на подготвен персонал.
ESTAT DataБлизо половината от библиотеките в страната никога не са били преобзавеждани, 69% се помещават на площ по-малка от 100 кв. м., а 22% от библиотеките нямат нито едно постъпление в книжния си фонд за 2016 г. Тези и още много въпроси, свързани със състоянието и перспективите пред обществените библиотеки, бяха обсъждани през първия ден на форума.
По време на откриването държавният глава Румен Радев припомни, че книгите и книжовността са стратегически ресурс на цялата нация. „В библиотеките се създава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално наследство. Те носят духовната ни идентичност като нация и освен че имат особено място в историята ни, от тях можем да разберем какво е и нашето бъдеще“, допълни още президентът.
Старши ръководителят в програма „Глобални библиотеки” на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ) Дарън Хорнер разказа за опита си с малки библиотеки с ограничени ресурси, но с голям принос за подобряване живота на хората в местните общности. Минути преди лекцията си Хорнер получи от зам.-министър Амелия Гешева престижното отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики”, с което фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ е отличена за най-голямата инвестиция в българските обществени библиотеки през последните 25 години.
Първият ден от форума „Библиотеките днес“ 2017 завърши с тържествено връчване първите годишни награди на фондация „Глобални библиотеки – България“. Българската национална телевизия получи приза за „Медия с национално покритие“, а в категория „Публична институция“ наградата бе връчена на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Журито с председател доц. Георги Лозанов присъди две отличия в категорията „Медия с регионално покритие“ – на радио „Дарик Враца“ и на добричкия в. „Нова добруджанска трибуна“. Всички те получиха статуетки, изработени от художника Павел Божерянов.
Днес форумът продължава с паралелни сесии, посветени на партньорствата и работата с доброволци и дарители, новите услуги и технологии в библиотеките, добри практики от страната и света, управление на проекти, маркетинг и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …