Начало / България / Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените библиотеки на втория форум „Библиотеките днес“

Експерти от три континента ще обсъждат съвременната роля на обществените библиотеки на втория форум „Библиотеките днес“

Forum Bibliotekite Dnes 2017Ще бъде представено и национално проучване за състоянието на сектора у нас

Ролята на обществените библиотеки за устойчивото развитие на местните общности и подобряване качеството на живот на гражданите ще бъде във фокуса на втория Национален форум „Библиотеките днес“ 2017, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“. Събитието с участието на близо 50 експерти от три континента и над 450 представители на библиотечните среди от цялата страна ще се проведе от 9 до 11 ноември в хотел Рамада, София, под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Ще бъде поставен акцент върху потенциала и приноса на библиотеките за постигане целите на ООН за устойчиво развитие като качествено образование, добро здраве и благополучие, изкореняване на бедността, достойни условия на труд и икономически растеж, устойчиви градове и общности.

В рамките на форума ще бъдат представени и резултатите от национално проучване сред библиотеки, общинска администрация и граждани. То е проведено в рамките на цялостния преглед на състоянието на обществените библиотеки в България, който Фондация „Глобални библиотеки – България“ осъществява всяка година.

Специално участие в „Библиотеките днес“ ще вземат старши директорът на програма “Глобални библиотеки” във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ (САЩ) Дарън Хорнер, президентът на Африканската федерация на библиотечните асоциации и институции (AfLIA) Джон Цебе, изпълнителният директор на Националната асоциация на библиотекарите и обществените библиотеки в Румъния (ANBPR) Йоанна Крихана, представители на Финландската библиотечна асоциация и др.

На галавечеря на 9 ноември ще станат ясни носителите на първите годишни награди на фондация “Глобални библиотеки – България” за подкрепа на работата на библиотеките в страната. Във втория и третия ден на форума участниците ще могат да участват в няколко тематични сесии, посветени на новите тенденции в библиотечната дейност у нас и по света, в изграждането на партньорства и доброволчески кампании, управление на проекти, брандинг и онлайн маркетинг на библиотеката и др.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …