Начало / Любопитно / Защо не четем?

Защо не четем?

ил.1.книгаЕстер Ломбарди

Проучвания, проведени от Националния фонд за изкуства в САЩ, показват, че американците не четат много художествена литература. Въпросът, който все се исках да задам, е „защо”. Има ли нещо, което можем да направим, за да променим това, за да направим литературата по-популярна сред тях? Предлагам ви няколко причини, които съм чувала хората да изтъкват, когато обясняват защо не са чели нищо художествено с месеци, а дори с години. Предлагам ви и някои начини, как да ги промените.

Недостатъчно време

Мислите си, че така и не ви остава време да зачетете класиките? Носете книга навсякъде с вас и вместо да хващате телефона си, докато сте в движение, хванете нея. Можете да четете, докато чакате на опашки или в градския траспорт. Опитайте първо с кратки разкази или с поезия, ако времето, в което пътувате, не стига, за да четете романи. Става дума за това, да давате „храна” на мозъка си, дори и да е по-малко.

Недостатъчно пари

В днешно време малкото финанси не са повод да не се чете! Имате толкова много възможности. Посетете местната библиотека. Така не само ще четете почти без пари, а можете и вие да дарите тези книги, които не мислите повече да захващате.
Разгледайте частта с преоценени книги в книжарницата (повечето имат такива). А има и цели такива книжарници, с кафенета в тях, където дори можете да четете на място, докато пиете нещо вкусно.
Можете също да четете текстове от интернет. Често те са безплатни. А дори можете просто да разменяте книги с приятелите си.

Недостатъчно опит

Най-добрият начин да разберете какво ви харесва е да четете всичко, което ви попадне, докато намерите вашия жанр.
С удоволствие ще откриете на какво се наслаждавате и ще започнете да правите връзки между книгите (дори да ги свързвате с живота си). Ако не знаете от къде да започнете или се почувствате в застой, обърнете се към библиотекар, книжар, приятел или учител за препоръка.

Умора

Ако се посветите на книга, която ви завладява, може да заспивате все по-трудно, защото не можете да я оставите. Може много да ви хареса да четете хубава книга, докато пиете кафе или чай. Кофеинът ще ви поддържа будни заедно с книгата.
Друга идея: можете да опитате да четете и когато не сте толкоа изморени. Например по време на обедната си почивка или сутрин, когато току-що сте се събудили.

Мултимедийното преживяване

Ако предпочитате да гледате телевизия или филми, можете да зачетете книгата, по която е направено любимото ви предаване, преди да го изгледате. Ако сте в настроение за мистерии и загадки и още не сте намерили четивото си, опитайте с „Шерлок Холмс”, „Приключенията на Хъкълкбери Фин”, „Дивото зове”, „Алиса в страната на чудесата”, книгите на Агата Кристи или Толкин. Същите имат екранизации, на които после можете да се насладите.

Прекалено трудно

Четенето не винаги е лесно, но не трябва и да е трудно. Не започвайте с огромните класики, ако знаете, че няма да имате времето или мотивацията да ги завършите. Четем книги поради много причини, но не трябва да приемате това като академично преживяване, освен ако не искате да бъде.

Не е навик

Превърнете го в навик. Може да не ви се струва много да четете по няколко минути всеки ден, но това са първите стъпки към създаването на навика. Дори и първоначално да не ви харесва да четете книги заради самия себе си, можете да опитате да прочете приказка на детето си или на някой по-възрастен. После постепенно удължавайте времето си за четене. Така, без да се усетите, вече ще е навик и удоволствие за вас.

Превод Кристина Цонева, по материали от „Thought Co”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …