Начало / Автори / Честит рожден ден на Кралицата на романтиката!

Честит рожден ден на Кралицата на романтиката!

noraroberts_1Нора Робъртс, успява да управлява изключително успешно не само класациите на бестселърите, но и сърцата на читателите си, пише Free Press Journal по повод днешния 67-и рожден ден на писателката и припомня някои от най-интересните моменти от живота и интервютата на Кралицата на романтиката.

Често любовните романи са приемани с пренебрежение от читателите, които смятат, че аудиторията на т.нар. „розови“ четива няма капацитет за нещо по-сериозно. Но за четенето на тази литература е нужна емоционална интелигентност.

Нора Робъртс започва да пише по време на снежна буря през февруари 1979 г., когато е затворена у дома с двамата си малки сина под няколко метра сняг и със солиден запас шоколад. Детската градина не работи и положението е отчайващо. Но тогава тя успява да създаде шест ръкописа, които в последствие оживяват като романи. Първоначално, обаче, те са отхвърлени, за което Робъртс споделя: „Получих няколко стандартни отхвърляния, а после дойде любимото ми – че работата ми била обещаваща, а историята – интересна, но издателството вече имало своята американска авторка. Това беше Джанет Дейли“. Едва през 1980 г. Робъртс получава одобрение от издателство Silhouette и първият й роман влиза в книжарниците през следваща година. А през следващите 3 години се раждат още 23 романа.

Първия си романтичен трилър Нора Робъртс публикува под псевдонима Джей Ди Роб, като взима първите букви от имената на синовете си Джейсън и Дан, а „Роб“ е съкратена версия на собствената й фамилия. Под това име тя публикува поредица от около 40 книги. Под псевдонима Джил Марч пише разкази за списания, понякога използва и Сара Хардести.

Робъртсън е първият писател, поканен в Залата на славата за любовна проза в САЩ, а до днес романите й са прекарали общо 948 седмици в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани заглавия, включително 176 на първо място в една от най-престижните класации в света. Някои от първите й романи пък са преиздадени и отново попадат на върха.

Малко известни факти

Нора Робъртс се развежда с първия си съпруг през 1983 г., а през 1985 г. среща втория си мъж, когато го наема да конструира библиотеката й. Той притежава книжарница, наречена „Turn the Page“ („Обърни страницата“), където могат да бъдат поръчани романи с автограф на Робъртс.

Между 1982 и 1984 г. тя написва 23 романа. Между 1991 и 2001 г. написва 68 романа и всичките попадат в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани книги.

През 1992 г. издателят й я окуражава да започне да публикува под псевдоним, защото не може да смогне на производителността й като писател. Така се появява Джей Ди Род.

През 1999 и 2000 г. 4 от всеки 5 най-продавани книги в САЩ са на Робъртс. През 2000 г. изпод перото й излизат 13 бестселъра.

Нора Робъртс пише по 8 часа всеки ден, включително когато е във ваканция. Пише по три чернови на всеки свой роман, преди да изпрати финалната версия на издателя.

Стотната книга на Нора Робъртс е „Горчиво небе“, публикувана през 1996 г. Книга №200 е „Свидетелката“, излязла от печат през 2012 г.

Състоянието на Робъртс се изчислява на 150 млн. щатски долара.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

BackmanBacklist_feat

Фредрик Бакман проби сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс”

Обичаната у нас „Тревожни хора” е втора На върха при художествените – раздел комбинирани печатни …