Начало / Автори / Честит рожден ден на Кралицата на романтиката!

Честит рожден ден на Кралицата на романтиката!

noraroberts_1Нора Робъртс, успява да управлява изключително успешно не само класациите на бестселърите, но и сърцата на читателите си, пише Free Press Journal по повод днешния 67-и рожден ден на писателката и припомня някои от най-интересните моменти от живота и интервютата на Кралицата на романтиката.

Често любовните романи са приемани с пренебрежение от читателите, които смятат, че аудиторията на т.нар. „розови“ четива няма капацитет за нещо по-сериозно. Но за четенето на тази литература е нужна емоционална интелигентност.

Нора Робъртс започва да пише по време на снежна буря през февруари 1979 г., когато е затворена у дома с двамата си малки сина под няколко метра сняг и със солиден запас шоколад. Детската градина не работи и положението е отчайващо. Но тогава тя успява да създаде шест ръкописа, които в последствие оживяват като романи. Първоначално, обаче, те са отхвърлени, за което Робъртс споделя: „Получих няколко стандартни отхвърляния, а после дойде любимото ми – че работата ми била обещаваща, а историята – интересна, но издателството вече имало своята американска авторка. Това беше Джанет Дейли“. Едва през 1980 г. Робъртс получава одобрение от издателство Silhouette и първият й роман влиза в книжарниците през следваща година. А през следващите 3 години се раждат още 23 романа.

Първия си романтичен трилър Нора Робъртс публикува под псевдонима Джей Ди Роб, като взима първите букви от имената на синовете си Джейсън и Дан, а „Роб“ е съкратена версия на собствената й фамилия. Под това име тя публикува поредица от около 40 книги. Под псевдонима Джил Марч пише разкази за списания, понякога използва и Сара Хардести.

Робъртсън е първият писател, поканен в Залата на славата за любовна проза в САЩ, а до днес романите й са прекарали общо 948 седмици в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани заглавия, включително 176 на първо място в една от най-престижните класации в света. Някои от първите й романи пък са преиздадени и отново попадат на върха.

Малко известни факти

Нора Робъртс се развежда с първия си съпруг през 1983 г., а през 1985 г. среща втория си мъж, когато го наема да конструира библиотеката й. Той притежава книжарница, наречена „Turn the Page“ („Обърни страницата“), където могат да бъдат поръчани романи с автограф на Робъртс.

Между 1982 и 1984 г. тя написва 23 романа. Между 1991 и 2001 г. написва 68 романа и всичките попадат в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани книги.

През 1992 г. издателят й я окуражава да започне да публикува под псевдоним, защото не може да смогне на производителността й като писател. Така се появява Джей Ди Род.

През 1999 и 2000 г. 4 от всеки 5 най-продавани книги в САЩ са на Робъртс. През 2000 г. изпод перото й излизат 13 бестселъра.

Нора Робъртс пише по 8 часа всеки ден, включително когато е във ваканция. Пише по три чернови на всеки свой роман, преди да изпрати финалната версия на издателя.

Стотната книга на Нора Робъртс е „Горчиво небе“, публикувана през 1996 г. Книга №200 е „Свидетелката“, излязла от печат през 2012 г.

Състоянието на Робъртс се изчислява на 150 млн. щатски долара.

 

Прочетете още

NORA ROBURTS - Ognenata zvezda-print

„Огнената звезда“: първа книга от новата трилогия „Пазителите“!

На 4 август излиза „Огнената звезда“ (изд. „Хермес“) от Нора Робъртс. Някога, много отдавна, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *