Начало / Автори / Лусия Ечебария: Спирам с писането заради пиратството в интернет

Лусия Ечебария: Спирам с писането заради пиратството в интернет

Испанската авторка Лусия Ечебария спира с писането на книги, тъй като е огорчена от пиратството в интернет, което завзема и литературата, пише „Гардиън”. „Понеже има повече нелегални копия на последната ми книга в интернет, отколкото са продадени, много дълго време възнамерявам да не пиша нова”, написа тя на страницата си във „Фейсбук”.

Според носителката на почти всички престижни литературни награди в Испания, за авторите става все по-трудно да преживяват, защото онлайн пиратството се разширява все повече, а след музиката и филмите окупира и литературата. Тя посочва и родината си като държава на първите места по онлайн пиратство. „В статистиките сме само след Китай и Русия, но тяхното население е доста по-голямо – значи при нас е най-разпространено”, казва Ечебария. „Някои хора правят милиони от пиратство. Но имат мощно лоби и правителството ги закриля”.

Лусия Ечебария заявява, че при тези обстоятелство не може да си позволи да посвещава 2-3 години от живота си, за да пише книга. „Съдържанието на тишината” – последната й творба е, излязла през октомври. Макар предишни нейни книги да са били бестселъри, тази не е. Това не изглежда странно, когато се обърне внимание на факта, че не е публикувана като е-книга, но може да бъде изтеглена в pdf формат от много сайтове безплатно, а печатното издание струва над 20 евро.

Писателката споделя, че ще си търси нова работа. Тя допълва, че обмисля възможността да публикува книгите си, които са преведени на 20 езика, само на немски и френски, тъй като законите в Германия и Франция повече закрилят авторите.

Лусия Ечебария е испанска писателка от баски произход, родена 1966 г. Носителка е на наградите „Примавера” и „Планета”, както и „Баркарола” за поезия. Написала е книгите „Историята на Кърт и Кортни”(биографично произведение за връзката на вокала на „Нирвана” Кърт Кобейн и певицата Кортни Лав), „Всички видими и невидими неща”, „Актове на удоволствие и любов” и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 април – 2 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Хора от Катерина Хапсали 3. Дамски гамбит …

Един коментар

  1. Това са глупости. Не можеш да спреш да пишеш само защото книгите ти се намират лесно в нета. Ми дайте да не правим музика и филми, защото в интернет ги намираме лесно ако не като файлове, то поне като стрийм. Меркантилна писателка – напълно си е заслужила малкото продажби.