Начало / Автори / Честит рожден ден, Агата Кристи!

Честит рожден ден, Агата Кристи!

 

agatha-christieВ чест на днешната годишнина от рождението на Агата Кристи през 1890 г. сайтът Free Press Journal публикува някои слабо известни факти за една от най-обичаните авторки на превърнали се в класика криминални романи.

Родената в Торки Дейм Агата Мери Клариса Кристи е англичанка, известна най-вече с 66-те си детективски романа и 14 сборника с разкази. Тя е автор и на най-дълго играната пиеса – „Капан за мишки“, която е поставена за първи път в Лондон през октомври 1952 г., осем месеца преди коронясването на кралица Елизабет Втора. Днес пиесата е играна повече от 25 000 пъти.

Освен криминалетата, Кристи публикува и шест любовни романа под името Мери Уестмакот. Тя пише и детски приказки, поезия и мемоари след археологическа експедиция в Ирак.

През 1971 г. тя е отличена с рицарско звание на Ордена на Британската империя за постиженията си в литературата.

През 1959 г. ЮНЕСКО съобщава, че книгите й са преведени на 103 езика, а към днешна дата са продадени в над 2 милиарда копия – повече от населението на Китай и САЩ взети заедно.

През 2009 г. издателството HarperCollins публикува всичките й истории за Мис Марпъл в един том от 4032 страници. Книгата тежи 8 кг, струва 1000 паунда и се продава в комплект със здрава чанта за пренасяне. Според Книгата за рекорди на Гинес, това е най-дебелата книга в света.

Кристи пази смъртта на Еркюл Поаро в тайна в продължение на 30 години. Тя пише „Завесата: Последният случай на Поаро“ в началото на 40-те години на 20 век и прибира творбата в добре охраняван от нацистките бомбардировки банков трезор. Планът й е да се публикува след смъртта й, но е убедена да я издаде през 1975 г., когато става ясно, че поради напредналата си възраст няма да успее да напише и издаде нова книга до Коледа. А Поаро се превръща в единственият литературен персонаж, чиито некролог излиза на първата страница на вестник „Ню Йорк Таймс“. Това се случва в броя от 6 август 1975 г.

Смята се, че Поаро е вдъхновен от истински човек – белгиец, когото Кристи вижда да се качва в автобус, изглеждащ странно и с интересна прическа.

През 1926 г. Кристи изчезва за 11 дни, а след това лекарите я диагностицират с амнезия, обхващаща точно този период. Според критиците й, това е реклама, но според някои изследователи състоянието й се дължи на преживяния стрес след призната от съпруга й Арчи афера.

Кристи пише първия си роман „Аферата в Стайлс“ с участието на Еркюл Поаро, предизвикана от сестра си Мадж. Това се случва малко след публикуването на първия й сборник с разкази за Мис Марпъл, за която е вдъхновена от баба си. За първия си текст авторката получава хонорар от 25 паунда.

Съществуват поне две непубликувани радио пиеси от Агата Кристи – „Butter in a Lordly Dish“ (1948) и „Personal Call“ (1960).

Първата филмова адаптация по творба на Кристи е „The Passing of Mr. Quinn“, базирана на неин разказ от сборника „Загадъчният господин Куин“, публикуван в края на 20-те години на 20 век. Първата телевизионна Мис Марпъл е изиграна от Грейси Филдс през 1956 г.

През Втората световна война Агата Кристи работи в лечебно заведение и е добре запозната с фармацевтичните продукти. В повечето й криминални творби предпочитаният метод за убийство е отровата.

През 1928 г. в Лондон е основан детективски писателски клуб, в който членуват най-известните криминални автори на Великобритания. Кристи става негов почетен председател през 1956 г. при едно условие – да не искат от нея да изнася никакви речи.

След като се развежда с Арчи, през 1930 г. Кристи се омъжва за археолога Макс Малоуан и редовно го придружава в археологическите му експедиции до Сирия и Ирак. Тя описва тези свои пътувания в мемоари, публикувани през 1946 г.

Феновете на Агата Кристи могат да отседнат в стария й дом в Девъншир, който се дава под наем. Къщата е нейна лятна вила през 50-те години на 20 век и части от нея могат да бъдат наети срещу 500 долара на нощ. Смята се, че някои от мебелите и едно пиано са сред вещите, останали от писателката.

Някои от творбите й, писани преди 50-те години на 20 век, са критикувани за антисемитизъм поради начина, по който са представени еврейските персонажи.

Агата Кристи умира през 1976 г. на 85-годишна възраст. Години след смъртта й нейна почитателка купува сандък, принадлежал на писателката и вътре открива мистериозна заключена кутия. Тя отказва да я отключи още четири години, „защото иначе мистерията ще си отиде“. Оказва се, че кутията съдържа златни монети и диамантени бижута, които са продадени на търг за повече от 80 000 долара през 2014 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …