Начало / България / Марозия – жената, вдъхновила легендата за папеса Йоана

Марозия – жената, вдъхновила легендата за папеса Йоана

209052_bПапеса Йоана – легенда или история, мит или действителност? Повече от 700 г. ни делят, откакто през XIII в. излиза на бял свят историята за жената папа, „папувала“ от 855 до 858 г. 700 години, в които много умове си задават въпроса за нейната достоверност. Днес историците са в по-голямата си част категорични – исторически благонадеждни сведения за това липсват, не се открива и тригодишна „дупка“ в последователността на папското владичество, която да е с неизвестен папа и престолът евентуално да е бил зает от неизвестна личност.
Но как тогава се е стигнало до легендата за жената, управлявала Римо-католическата църква? Дали е чиста измислица или почива на някаква историческа основа, макар и не в детайли? И тук днешната история има отговор – жена, управлявала Римо-католическата църква е имало, макар управлението да не е било упражнявано пряко. Но намесата на тази жена в папските дела е била толкова мащабна, че това е дало основание на средновековния автор да сътвори историята за жената папа. Името на тази жена е Марозия, а епохата – десети век. На нея е посветен новият роман от поредицата „Известните жени в историята“, новият женски портрет в галерията на издателство „Емас“.
Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculumobscurum – „тъмното време на папството“, а модерните – „епохата на порнокрацията“. В основата на тези мрачни понятия стои една жена – Марозия.
Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, ала има божиите дарове красота и ум. Без царски произход, но предопределена от родителите си да властва, на нея ù е съдено да го прави чрез други, в сянката на силните на деня. А това в нейния десети век са папите. Прeз близо вековния си живот тази жена става метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи, сключва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и голямата любов. И голямата болка в любовта.
Романът на Ерик Валц „Марозия„, базиран на щателни проучвания, разкрива живота на една необикновена жена, силна, но и слаба, господарка, но и жертва на своето време. Една изключителна и незаслужено потънала в забрава съдба.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …