На фокус
Начало / Любопитно / За запалени читатели: Какво да вземете, когато тръгвате на път?

За запалени читатели: Какво да вземете, когато тръгвате на път?

1Лятото е времето, в която най-често тръгваме на пътешествия – по-близки и по-далечни, за седмица или две или само за уикенд, в чужбина или пък до най-близката планина. За истински запаления читател обаче всяко тръгване носи допълнителна грижа за багажа – какво да вземе, така че да осигури още по-приятното си изкарване по време на почивката. Ето и списъка с най-необходимите книжни „провизии“, които ще ви гарантират щастливи преживявания, дори навън да вали.

Книга

Разбира се, най-естественото нещо на света е любителят на четенето да си вземе четиво, особено ако му предстои дълъг полет или нощен преход с влак. Защото няма друг по-добър начин за прекарване на времето за стигане до крайната цел.

2А как ще отбележите страницата?

По-добре е да имате в себе си удобен предмет, с който да отбележите прогреса в четенето. Подръчни средства като мидички, рапани или ухото на заспалото ви куче не винаги са добро решение.

Носни кърпички

Всички сме наясно как понякога чувствата изригват от страниците и няколко пролети сълзи са просто задължителни. Нормално е, отдайте им се и не се притеснявайте, че сте в почика, може даже да е полезно. Но бъдете подготвени.

4Спирачки на шумовете

Обикновено за целта използваме слушалки и в никакъв случай не ги забравяйте у дома, защото трудно ще намерите подходящ заместител, независимо дали сте на море или на планина.

5Очила за четене

За хората, които се нуждаят от тях, за да разберат какво се случва с любимите герои, забравянето им може да бъде критично и да доведе до провалена ваканция.

6Гориво

За някои това е сутрешното кафе, я други предпочитат чай. Независимо какво ви помага да се разсъните, книгата е тази, която ще ви държи будни.

7Тетрадка и химикалка

Как иначе ще запишете всичките нахлули мисли? Това важи с пълна сила за книжните блогъри, които не бива да пропускат да си записват летните впечатления, които ще топлят аудиторията им през есента, а може би и през зимата.

8Антистрес топка

На пръв поглед изненадващ предмет, но понякога напрежението от прочетеното е толкова голямо, че е нужно изпускане на парата. Тъй като не всички хотели са добре звукоизолирани и ако се разкрещите в банята може да си докарате пред вратата охраната, антистрес топката е добър вариант. Тя може да бъде внесена и на самолет, където възможностите за разпускане са дори по-малко.

Резервна книга

9

Даже няколко. Нека бъдем честни – колкото повече, толкова по-добре. И това е 100-процентовото правило за щастлив живот. Освен това показва остър ум и предвидливост.

10Торба с пари

Освен ако не летувате дълбоко в гората, вероятността да не се натъкнете на книжарница там, където сте попаднали, е минимална. А какво продават в книжарниците? Книги. А какво правим ние с книги? Купуваме ги. И дори и да не сте ги предвидили в бюджета си, така или иначе след отпуска ще обявите фалит, поне ще имате още нещо за четене.

Прочетете още

6198710662_dd29121886_b

Кичът в книжките формира все повече децата

Крещящо шарени илюстрации, вечно щастливи лица – това са два от критериите, по които ще …