Начало / Критика / Лайза Клейпас – една от най-търсените авторки на любовни романи

Лайза Клейпас – една от най-търсените авторки на любовни романи

ил.1.лайзаКристина Цонева

Тъй като е лято, сезонът на почивките и романтичните истории, нека ви разкажем за една от най-търсените авторки на любовни романи. Коя е тя?

Лайза Клейпас

Лайза е американска писателка на любовни и исторически романи от 1985 г. насам. Тогава излиза първият ѝ роман. По-късно през същата година печели конкурса за красота „Мис Масачузетс” и се състезава за „Мис САЩ”. Клейпас завършва Политически науки в „Уелсли Колидж”, Масачузетс. От тогава насам книгите ѝ са сред най-търсените в жанра любовни романи.

Носителка е на наградата „РИТА” за 2004 г. – най-известното отличие в жанра. Тя е също сценарист, има свои текстове на песни. Заглавията ѝ често влизат в класациите на „Ню Йорк Таймс” и са превеждани на 14 езика, от които има продадени милиони екземпляри по целия свят.

През 2012 г. романът ѝ „Вълшебна нощ”, издателство „Ергон”, се сдобива с екранизация. Филмът е на „Холмарк” и се казва „Коледа с Холи”.

ил.2.корицаНа българския книжен пазар има повече от 20 нейни книги, чието търсене не стихва. А наскоро излезе и най-новата от тях „Дявол през пролетта” – книга 3-та от поредицата ѝ „Рейвънел”. Те разказват историята на лейди Пандора Рейвънел. Тя е дебютантка на Лондонския сезон, но докато останалите дами там се борят да намерят съпруг, тя скучае. Така случайността я изправя през интересни ситуции, с които да промени това. Първите две заглавия от поредицата са „Изкушение” и „Докато свят светува”.