Начало / Свят / Ирански илюстратор с отказана виза

Ирански илюстратор с отказана виза

ил.2.илюстрацииОтказана е виза за Великобритания на ирански илюстратор на детски книжки, но решението е отменено от Британското посолство в Техеран.
Световноизвестният ирански илюстратор Ихсан Абдолахи е получил отказ за влизане в страната по случай международен панаир на книгата, въпреки че е бил поканен от организаторите на панаира.
Това предизвиква широк отзвук сред организаторите и почитателите на книгите му. Те се оплакват, че вече трета година е отказвано посещение на различни фестивали на ирански автори и илюстратори.
Издателите на Абдолахи „Tiny Owl”, които промотират персийски детски книжки, казват, че са впечатлени промененото решение след широкия обществен отзвук.
Един от основателите на издателството казва за в-к „Гардиън”: „Този обрат в решението е повод за много надежди. Във време, когато темата за граници, стени, бариери е толкова движеща, трябва да помним, че всички имаме какво да научим един от друг. Изкуството е за всички, не е ограничено само до една област или държава”.
ил1.художникОбратът обаче предизвика много критики от страна на отговарящите за визи на иранци във Великбритания. Ирански граждани казват, че периодично са им отказвани визи, дори и след като представят изисквани важни документи. Обвиняват също Обединеното кралство, че усложнява приема, като организира интервюта за визи изключително рядко, само в Техеран. Това принуждава много от хората да пътуват до съседни страни, за да могат да кандидатстват.
Една от причините, посочени в писмото с отказ на виза за Абдолахи, е че „не е женен и има прекалено много пари в банковата си сметка”. Той е стипендиант в докторска програма на „Техеранския университет по изкуства”. Книгите, с които става известен, са „Когато оцветих света” и „Бутилка с щастие” – и двете издадени на английски език от „Tiny Owl”.