Начало / Критика / Никой не може да успее сам

Никой не може да успее сам

Любина Йорданова, Хеликон Русе

154700_b„…а никой – нито рокзвездите, нито професионалните спортисти, нито софтуерните милиардери, нито дори гениите – никога не успява, ако е сам.”

„Изключителните” на Малкълм Гладуел е забележително четиво, защото представя по един интересен  и смислен начин механизма на успеха. Тук няма да срещнете обичайните разкази за известни хора, които много често са украсени, съсредоточавайки се основно върху личността им. Гладуел  подкрепя всяка теза с конкретни  примери, точни цифри и данни от дългогодишни изследвания.
Как се осъществява подборът на най-добрите хокеисти и футболисти и дали наистина това се дължи само и единствено на техния талант? Явно това зависи от датата на раждане.
Правилото на десетте хиляди часа  – според  Гладуел след  10 000 часа в правенето на нещо, човек се превръща във виртуоз.Тогава той е извън нормите – outlier. Хора като Бил Гейтс, Бил Джой, групата Бийтълс са имали уникалния шанс да развият способностите си благодарение на възможностите, които обществото им дава, съчетани с упорит труд (над 10 000 часа) и амбиция.
А знаете ли, че високият коефициент на интелигентност в никакъв случай не гарантира сполуката на един човек? Има много примери за пропилени гении като Кристофър Ланган – човек с изключителен ум и познания, но неспособен да пробие в сферата на науката. За разлика от късметлията Робърт Опенхаймер, който е имал щастието да израсне в благоприятна семейна среда. Така „Изключителните” поставя проблема за неоползотворения потенциал и загубата за света от всяка пропиляна дарба.
„Ако Канада имаше втора хокейна лига за децата, родени през втората половина на годината, щеше да има двойно повече хокейни звезди старша възраст. Сега умножете този загубен потенциал по броя на всички професии. Светът би бил толкова по-богат от този, с който сме свикнали.”

Етническата теория много добре илюстрира въздействието на произхода върху успеха или липсата на такъв.
Един простичък факт, свързан с трудоемкото обработване на оризови ниви в азиатските страни определя постиженията на тамошните деца в математиката. Защото културната среда, в която си израснал оказва огромно въздействие върху това как ще подходиш към всяка спънка.
Дори цветът на кожата и историческите събития имат значение, когато става въпрос за шанс да получиш добро образование. Личната история на Гладуел го доказва.
В крайна сметка,  успехът не е само индивидуална заслуга, а и сбор от предимства, които получаваш наготово или случайно от средата, времето и мястото.