Начало / Свят / Военни групировки в Либия изгориха над 6000 книги

Военни групировки в Либия изгориха над 6000 книги

Francois-Truffaut_Fahrenheit-451_1966Сили подчинени на генерала изменник Халифа Хафтар бяха обвинени в изгарянето на повече от 6000 книги, включително религиозни и политически трудове, поезия и философия в Либия. Според видео публикувано във Фейсбук от либийската медийна платформа Ал Манара, повече от 6000 книги – включително биографии на Пророка Мохамед – били унищожени от полицейските сили в източната част на Бенгази.

Видеото показва полицейски офицер, седящ зад бюро покрито с книги, включващи класически ислямски текстове, който твърди, че иззетата литература пропагандира идеите на Даеш (арабски термин за Ислямска държава на Ирак и Ливан, познати като ИДИЛ или ИДИС – Ислямска държава на Ирак и Сирия).

Офицерът обяснява, че книгите пред него “пропагандират насилие” и “идеите на ислямското братство”, които бяха забранени от Обединените арабски емирства и Египет.

През януари, над 100 либийски писатели и интелектуалци включително известният бразилски писател Пауло Коельо, осъдиха изземването на книги, считани за еротични или антиислямистки от властите в източна Либия.

Книги на египетския лауреат на Нобелова награда Нагиб Махфуз и арабските преводи на книгите на немския философ Фридрих Ницше са били сред десетките иззети от камион пътуващ от Тобрук към Бенгази.

Видеозапис на иземването, в което сили на сигурнуста осъждат “културната инвазия”, беше публикувано онлайн, твърдейки че творбите пропагандират магьосничество, както и че представляват еротични материали. В отворено писмо, повече от 100 интелектуалци осъдиха конфискацията, наричайки я “интелектуален тероризъм”.

В Либия избухна гражданска война след преврата свалил дългогодишния управляващ на страната Муамар Кадафи през 2011 г. Страната се раздели на съперничащи си политически и военни групировки, като отделните фракции подкрепят правителствата и парламентите на изток и на запад.  Хафтар, който се радва на подкрепата на Египет и ОАЕ, конторолира голяма част от източна Либия и се подчинява на правителството на Токрук. Той е организатор на множество кървави атаки срещу другите либийски милиции и определя ислямското братство като “терористична групировка”.