Начало / Любопитно / Пет фази на скръбта след края на книгата

Пет фази на скръбта след края на книгата

11-28-2013-8-33-48-PMКогато една врата се затвори, се отваря нова. Същото важи и при книгите. Всички сме чели книги, които са ни оставяли без дъх и не сме искали да свършат. Книги, които са ни държали будни до сутринта, дори и да трябва да ставаме рано. Но когато такава книга свърши, когато стигнем последната й страница, идва време за петте фази на скръбта в книжния им вариант, изброени от www.bookstr.com.

Отричане

Не можете да приемете факта, че това прекрасно произведение наистина е свършило. Обикновено тази емоция се заражда, когато приключим с любим сериал или наистина впечатляващ роман. В зависимост от степента на привързаност, времето за възстановяване е различно и често зависи от периода до намирането на нова радост.

Гняв

Гневът, когато приключим с някоя книга, се проявява по различни начини и особено, ако четивото се адаптира за екрана. Много читатели вярват, че големият екран съсипва любимите им романи и това е проблем. Друга честа причина за гняв е, че веднъж завършим ли книгата си, трябва да се върнем към реалността и дебнещите в нея отговорности. Вече нямаме извинение да откажем излизане с приятели или да продължим да игнорираме купа с неизмити съдове, непрани други и т.н.

Пазарене

Готови сте да се пазарите и да предложите живота си, парите, щастието, всичко, само за да имате пред себе си предложение на любимата книга, втори край, интерпретации на фенове, спин-офи – изобщо всичко, което би могло да поддържа сюжета жив.

Депресия

Това е най-дългият и най-тежък етап. Няма друга книга, която да замени липсващата и да запълни празнината в сърцето ви и вие, както и целият свят, сте наясно с това. Осъзнаването на този факт е изненадващо и тъжно и е нужно време, за да го приемете. Ще се появи нова книга, но времето единствено лекува.

Приемане

Време е. Независимо колко дълго сте вървели към последния етап, ще го достигнете и ние се гордеем с вас. Вече сте осъзнали, че книгата е свършила, че няма как да я прочетете отново като за първи път, но си е струвало. Време е за ново четиво. И за ново завъртане на кръга на книжното пристрастяване.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …