Начало / Свят / Убийство в Ориент Експрес – новият филм

Убийство в Ориент Експрес – новият филм

Кристина Цонева

dzhoni-dep-v-orient-ekspresИнтересна новина за феновете на Агата Кристи – на 11-и ноември тази година излиза нова екранизация на абсолютната класика в криминалните романи – „Убийство в Ориент експрес”. Ако това не е достатъчно съблазнително, да споменем актьорите в главните роли – Джони Деп, Пенелопе Крус, Мишел Пфайфър, Джуди Денч, Дейзи Радли. В образа на обичания белгийски детектив Еркюл Поаро ще се превъплъти Кенет Брана, който е също и режисьор на филма.

Предишната екранизация на култовия роман е от 1974 г., също с плеяда от най-известните актьори – Лорен Бекол, Шон Конъри, Жаклин Бисет, Ингрид Бергман. Получава номинации за „Оскар” в няколко категории, като Ингрид Бергман печели такъв за поддържаща женска роля. Нищо по-малко не се очаква и от предстоящия филм.

tn470x345-christie.jpgИ все пак, за тези, които още не са се запознали със сюжетите на Агата Кристи, е добре да уточним няколко неща – нищо никога не е такова, каквото изглежда; ключът е в детайлите; винаги има скрит мотив; всички обичаме Поаро. Еркюл Поаро е детектив от белгийски произход, но живее в Лондон. Той е нисък, със зелени очи, носи по военному заоблени мустаците си, педантичен е, точен и особено наблюдателен. Изразът, с който става известен е „нека използваме малките сиви клетки”. Той е основен персонаж в повечето романи на Агата Кристи, а „Убийство в Ориент експрес” е един от най-нестандартните му случаи. Това, заедно с „Десет малки негърчета” са двете най-вълнуващи и непредсказуеми произведения на авторката. Книгите ѝ са пример за магнетично писане и непредполагаеми обрати, следенето на сюжетната линия изисква аналитична мисъл и концетрация. Като добавим и сложните персонажи със силно заплетени лични истории, ще си отговорим на въпроса защо инересът към 66-те ѝ криминални романа не спира и до днес. Това ѝ отрежда място в книгата за „Световни редкорди на Гинес” за най-продаван автор на художествена литература за всички времена. И още един интересен факт за „Убийство в Ориент експрес” – написан е в стая №411 в хотел „Пера Палас”, Истанбул, която днес носи името „Стаята на Агата Кристи”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Agatha-Christie_2469854b

Честит рожден ден, Агата Кристи!

  В чест на днешната годишнина от рождението на Агата Кристи през 1890 г. сайтът …