Начало / Свят / Убийство в Ориент Експрес – новият филм

Убийство в Ориент Експрес – новият филм

Кристина Цонева

dzhoni-dep-v-orient-ekspresИнтересна новина за феновете на Агата Кристи – на 11-и ноември тази година излиза нова екранизация на абсолютната класика в криминалните романи – „Убийство в Ориент експрес”. Ако това не е достатъчно съблазнително, да споменем актьорите в главните роли – Джони Деп, Пенелопе Крус, Мишел Пфайфър, Джуди Денч, Дейзи Радли. В образа на обичания белгийски детектив Еркюл Поаро ще се превъплъти Кенет Брана, който е също и режисьор на филма.

Предишната екранизация на култовия роман е от 1974 г., също с плеяда от най-известните актьори – Лорен Бекол, Шон Конъри, Жаклин Бисет, Ингрид Бергман. Получава номинации за „Оскар” в няколко категории, като Ингрид Бергман печели такъв за поддържаща женска роля. Нищо по-малко не се очаква и от предстоящия филм.

tn470x345-christie.jpgИ все пак, за тези, които още не са се запознали със сюжетите на Агата Кристи, е добре да уточним няколко неща – нищо никога не е такова, каквото изглежда; ключът е в детайлите; винаги има скрит мотив; всички обичаме Поаро. Еркюл Поаро е детектив от белгийски произход, но живее в Лондон. Той е нисък, със зелени очи, носи по военному заоблени мустаците си, педантичен е, точен и особено наблюдателен. Изразът, с който става известен е „нека използваме малките сиви клетки”. Той е основен персонаж в повечето романи на Агата Кристи, а „Убийство в Ориент експрес” е един от най-нестандартните му случаи. Това, заедно с „Десет малки негърчета” са двете най-вълнуващи и непредсказуеми произведения на авторката. Книгите ѝ са пример за магнетично писане и непредполагаеми обрати, следенето на сюжетната линия изисква аналитична мисъл и концетрация. Като добавим и сложните персонажи със силно заплетени лични истории, ще си отговорим на въпроса защо инересът към 66-те ѝ криминални романа не спира и до днес. Това ѝ отрежда място в книгата за „Световни редкорди на Гинес” за най-продаван автор на художествена литература за всички времена. И още един интересен факт за „Убийство в Ориент експрес” – написан е в стая №411 в хотел „Пера Палас”, Истанбул, която днес носи името „Стаята на Агата Кристи”.

Прочетете още

capture-decran-2022-05-08-a-22-18-18

Френско издателство преименува книга на Джоузеф Конрад

Старото заглавие било неприемливо в новия свят „Негърът от „Нарцис” излиза през 1897-а, когато писателят …