Начало / Свят / Пейте „Happy Birthday to You“ у нас, защото в САЩ не разрешават

Пейте „Happy Birthday to You“ у нас, защото в САЩ не разрешават

Ил.1Гледате ли американски предавания? А филми? И чудили ли сте се някога защо винаги по рождените дни се пее „For He’s a Jolly Good Fellow”, след като има много по-известната песен „Happy Birthday to You”, която така или иначе всички пеем с повод и без повод? Е, ами нямат право, горките. Музикалната компания Warner е собственик на правата върху изпълнението на обичаната песен за САЩ поне до 2030 г., пише Study Web в публикация, посветена на произведенията, които ще станат свободни за използване през 2019 г.

Авторските права са сериозно и може би не особено приятно нещо, когато искаш да запееш „happy birthday” по телевизията, а после ти се наложи да заплатиш солена такса.  Те са материални и нематериални. Нематериалните авторски права са правото на цялост на текста и право на име – никой не може да се подпише вместо Луис Карол под „Алиса в страната на чудесата”, колкото и години да минат след смъртта му. Материалните права обаче могат да се предават – това са правото на възпроизвеждане и съответната печалба от него. Докато авторът е жив, нещата са лесни. Той решава на кого да позволи да разполага с творбите му, той получава и паричната стойност от използването им. След смъртта му тези права се наследяват (точно както се наследява една къща) от близките му роднини, ако няма живи такива, или ако той им е забранил – от държавата. Не завинаги, разбира се, само колкото законът е предвидил. След това всеки може свободно да възпроизвежда произведението, като запазва цялостта му и не му приписва различни от истинския автори.

В повечето европейски държави (сред които и България) авторските права важат 70 години след смъртта на автора/композитора на произведението. Така впрочем е и в САЩ. Но поради позоваването на други тамошни закони правата за тази песен ще престоят по-дълго у Warner.  Хубавото за европейските телевизии и кино е, че от 01.01.2017 г. те вече могат да позволяват свободното изпълнение на „Happy Birthday to You”, защото последният ѝ автор умира през 1946 г.

Warner, вече нямате власт тук! :)

Кристина Цонева по материали от www.studyweb.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …