Начало / Свят / Роза за книга

Роза за книга

roza_cvetok_kapli_svezhest_kniga_tekst_2600x1670Вече отпразнувахме Деня на книгата (23.04), а днес и Гергьовден, но още един повод за празнуване на никой не вреди. Затова нека направим връзката между двата:
Св. Георги или Георги Победоносец е войник в Римската империя. На 23.04. (стар стил) или 06.05. (нов стил) 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит,  защитавайки християнската вяра. Той е покровител на Каталуния, България, Англия, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Литва, Потугалия, Сърбия, Черна гора и на няколко града.
Освен покровител на българската армия, Св. Георги представя  и националния образ на Каталуния, Испания. Затова, от почит към светеца си, денят на смъртта му, също и ден на смъртта на Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир – 23.04, е известен като Ден на розата в Каталуния – на този ден мъжете подаряват рози на дамите, а те им отвръщат с подарена книга. Нежната традиция е създадена през 1929 г. в почит към паметта на Сервантес, именно на Деня на розата, който пък датира от XV в. Обичаят става повод за много книжарски инициативи от типа на „роза за книга“. Същият ден вдъхновява организацията ЮНЕСКО при избора на световен ден на книгата. Затова от 1995 г. денят на Св. Георги се свързва с празника на книгата и храбростта.

Кристина Цонева, Хеликон

Прочетете още

221439_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (11 ноември – 17 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Едно на милион от Лий Чайлд /1-ви път в класацията/ 2. Историята …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.