Начало / Свят / Музеят Гугенхайм пуска над 200 книги за безплатно сваляне

Музеят Гугенхайм пуска над 200 книги за безплатно сваляне

architecture-srgm-extrior-aerial-view-square-e1493157618691Любителите на съвременното изкуство, ликувайте! Световноизвестният музей Соломон Гугенхайм в Ню Йорк направи достъпни онлайн за безплатно ползване над 200 книги, посветени на съвременното изкуство. Те могат не само да бъдат четени, но и сваляни в PDF или ePub формат.

Вече повече от 5 години музеят дигитализира каталозите и книгите си, предлагайки ги на почитателите си онлайн. Така че независимо дали искате да изучавате някой известен творец, като Пикасо например, или военните години в експресионизма, или пък да прочетете „За духовното в изкуството” на Кандински – Гугенхайм е правилното място за вас.

Колекцията включва и каталози от ретроспективни изложби на майстори като Паул Клее, Робърт Раушенбърг, Макс Ернст, Френсис Бейкън и Марк Ротко. Можете да се поровите и в китайското изкуство от 20 век, както и в занаятчийството на древно Перу.

Ако планирате посещение в Гугенхайм, можете предварително прочетете за богатата му колекция от скулптури и картини, включващи шедьоври – от Пикасо до Полак. Каквото и да ви е интересно, потопете се в книгите на музея и се подгответе за разтърсваща среща със съвременното изкуство.

Дигитализираната колекция от каталози и книги за изкуство на Гугенхайм е достъпна на сайта на музея, но това не е единствената културна институция в Ню Йорк, предлагаща по подобен начин допълнително преживяване на своите почитатели. Наскоро Музеят на модерното изкуство (МоМА) публикува снимкови галерии, които позволяват на широката аудитория да разгледа всяка изложба, организирана в музея от 1929 г. насам.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …