Начало / Любопитно / Как да се подготвим за курс по творческо писане

Как да се подготвим за курс по творческо писане

 

article-writerНаписали сте нещо? Поздравления! Може би в ръцете си държите черновата на разказ или почти завършен роман. Независимо какво е, то съществува и подобно на всяко ново начало малко ви плаши и се нуждае от работа. Със сигурност ще искате някой да му хвърли едно око, преди да започнете да пишете на литературни списания и конкурси. Семейството и приятелите са вариант, но стая, пълна с писатели, може да ви даде безценна информация за редактирането, както и за това как звучи вашата творба. Има една поговорка, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село. Същото е с писането. Но ако следвате няколко прости съвета от сайта www.bookriots.com, вашето село няма да пламне.

Подгответе се

Носете си пособията за писане, които ви карат да се чувствате най-комфортно. Прочетете отново написаното от вас, за да можете бързо и адекватно да отговорите на всички изникнали въпроси. Написали сте го преди седмица? Бъдете сигурни, че вече не помните по-голяма част от текста. Препрочетете и набележете тези моменти от вашата история, които смятате за проблемни.

Почувствайте го

Независимо дали курсът е еднодневен или продължава месеци наред, очи в очи или по интернет, почувствайте го като свой избор и свикнете с идеята, че други хора ще четат написаното от вас критично. Приемете, че никой не участва в курса, само за да разгроми вашия шедьовър. Напротив, всеки е дошъл, за да работи върху своето писане. Говорете! Обратната връзка не е ваш враг.

Четете

Четете историите на останалите от курса, независимо колко сте заети. Защото лишавайки авторите им от вашето мнение, вие ги пренебрегвате, а те са дошли именно заради това – вашата гледна точка, независимо каква е тя. Не се оставяйте на линията на най-малкото съпротивление, пропускайки четено и съгласявайки се с най-популярната теза, четете – може би пред вас стои бъдещ шедьовър. Мислете за текстовете на останалите като за безплатни книги, които можете да прочетете преди всички останали.

Съветвайте

Участвате в курса, за да пишете възможно най-добре. Най-вероятно това е целта на всички останали. Помнете, че градивната критика е полезна, мислете за това, което е оформило вашите качества и приложете част от него в собствените си съвети. Не мълчете, изказвайте мнението си. Не го пазете за себе си, само за да се харесате на околните. Искате историята ви да се получи? Същото е и при останалите участници в курса. Те няма да ви намразят, ако им посочите проблем в структурата, напротив, може и да ви благодарят един ден, когато историята им види бял свят.

Мотивирайте се

Повечето хора са чудесни, но има и много неприятни участници в курсовете по творческо писане, които най-често са и най-запалените коментатори с най-високия глас. А това се превръща в голям проблем, когато в полезрението им попадне вашата творба. Полезно е, когато ви сочат реалните проблеми и пропуски, но мнение като „не ми харесва“ не е градивно. Вашата най-добра зашита е собственият ви текст – насочете ги към конкретика, към сюжета, към структурата, към конкретни части от него. А ако водещият на курса е достатъчно подготвен, ще успее да ви помогне в подобна ситуация.

А ние можем да ви пожелаем успех!

Прочетете още

julio cortazar fumando

Десет съвета от Кортасар за добър разказ

Няма правила за писането на един разказ, само гледни точки „Никой не може да твърди, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.