Начало / Любопитно / Как да се подготвим за курс по творческо писане

Как да се подготвим за курс по творческо писане

 

article-writerНаписали сте нещо? Поздравления! Може би в ръцете си държите черновата на разказ или почти завършен роман. Независимо какво е, то съществува и подобно на всяко ново начало малко ви плаши и се нуждае от работа. Със сигурност ще искате някой да му хвърли едно око, преди да започнете да пишете на литературни списания и конкурси. Семейството и приятелите са вариант, но стая, пълна с писатели, може да ви даде безценна информация за редактирането, както и за това как звучи вашата творба. Има една поговорка, че за да се отгледа едно дете е нужно цяло село. Същото е с писането. Но ако следвате няколко прости съвета от сайта www.bookriots.com, вашето село няма да пламне.

Подгответе се

Носете си пособията за писане, които ви карат да се чувствате най-комфортно. Прочетете отново написаното от вас, за да можете бързо и адекватно да отговорите на всички изникнали въпроси. Написали сте го преди седмица? Бъдете сигурни, че вече не помните по-голяма част от текста. Препрочетете и набележете тези моменти от вашата история, които смятате за проблемни.

Почувствайте го

Независимо дали курсът е еднодневен или продължава месеци наред, очи в очи или по интернет, почувствайте го като свой избор и свикнете с идеята, че други хора ще четат написаното от вас критично. Приемете, че никой не участва в курса, само за да разгроми вашия шедьовър. Напротив, всеки е дошъл, за да работи върху своето писане. Говорете! Обратната връзка не е ваш враг.

Четете

Четете историите на останалите от курса, независимо колко сте заети. Защото лишавайки авторите им от вашето мнение, вие ги пренебрегвате, а те са дошли именно заради това – вашата гледна точка, независимо каква е тя. Не се оставяйте на линията на най-малкото съпротивление, пропускайки четено и съгласявайки се с най-популярната теза, четете – може би пред вас стои бъдещ шедьовър. Мислете за текстовете на останалите като за безплатни книги, които можете да прочетете преди всички останали.

Съветвайте

Участвате в курса, за да пишете възможно най-добре. Най-вероятно това е целта на всички останали. Помнете, че градивната критика е полезна, мислете за това, което е оформило вашите качества и приложете част от него в собствените си съвети. Не мълчете, изказвайте мнението си. Не го пазете за себе си, само за да се харесате на околните. Искате историята ви да се получи? Същото е и при останалите участници в курса. Те няма да ви намразят, ако им посочите проблем в структурата, напротив, може и да ви благодарят един ден, когато историята им види бял свят.

Мотивирайте се

Повечето хора са чудесни, но има и много неприятни участници в курсовете по творческо писане, които най-често са и най-запалените коментатори с най-високия глас. А това се превръща в голям проблем, когато в полезрението им попадне вашата творба. Полезно е, когато ви сочат реалните проблеми и пропуски, но мнение като „не ми харесва“ не е градивно. Вашата най-добра зашита е собственият ви текст – насочете ги към конкретика, към сюжета, към структурата, към конкретни части от него. А ако водещият на курса е достатъчно подготвен, ще успее да ви помогне в подобна ситуация.

А ние можем да ви пожелаем успех!

Прочетете още

book-2589324_1920

20 сюжета за първата ви книга

Ако виждате в нея бъдеща класика – напишете я Творческите работилници обикновено залагат на това …