Начало / Любопитно / Ден на Книгата – и днес, и утре

Ден на Книгата – и днес, и утре

Лира.бг честити на всички Световния ден на книгата и авторското право! Не само на 23 април:

ce1bf9f647f22fe8f0f1183a96a363d4

  • ако си читател − бъди такъв от малък, порасни с книгите, възпитай добър вкус, но и си създай критично отношение към света. Гледката на четящ човек е красива, усамотението с книга в ръка е интимен и съкровен акт, за който трябва да си готов, както при всяко друго общуване.
  • ако си писател − не се самозабравяй. Творчеството е талант и къртовски труд, дисциплина и смирение, преглътнато его и прибрано честолюбие, не просто начин на изразяване.
  • ако си преводач − остани коректен. Мисли на езика, на който хората възприемат книгата, благодарение на теб. Забрави техническите сръчности и кратките срокове, не пришпорвай мисълта си, приеми се като съавтор, който би го заболяло, щом някой осакати текста му.
  • ако си издател − не подценявай читателите. Лесната печалба от бързопреходните страници и летящият старт са малка гаранция за професионализъм.
  • ако си книжар – търси. Буквално. Клиентите разчитат на твоята информираност, но и на личното ти отношение. Бъди хладнокръвен към негативни реакции, но не и безучастен към всяка преминала през ръцете ти книга. Някъде, близо до теб, стои бъдещият ù читател.
  • Честит празник!

Прочетете още

cvete

„Мир на кумирите ни“ от Георги Мишев е новият лауреат на „Цветето на Хеликон“

Церемонията е днес от 17,00 ч. Това е награда, която по традиция се връчва на …