Начало / Свят / Боб Дилън нарисува книгите на Керуак

Боб Дилън нарисува книгите на Керуак

Лондонска галерия подреди изложба с картини на Нобеловия лауреат за литература

BDY-MIX-ABS-83878-SIGNED

Творбите пресъздават написаното от Керуак

Ненапразно и името на изложбата е такова – „По пътя”. Картините ту ни водят в отдалечен от цивилизацията пейзаж, по който да тръгнеш истински свободен, ту ни показват големия град, където да се загубиш. Усещането е, че си себе си, че сега е моментът да живееш истински… Точно като в книгите на Керуак!

Боб Дилън е преди всичко художник

Малцина знаят, че изучава изобразително изкуство в началото на 60-те на миналия век в Минеаполис. Такава е и дипломата му за висше образование. Макар да се посвещава на музиката, през годините не забравя голямата си любов. Много известни галерии по цял свят причисляват картините му към ценните в колекциите си.

144_3

„По пътя” включва платна, рисувани в последно време

Изложбата е съставена от петдесетина творби, които отбелязват много интересен период от живота на Боб Дилън. Първите от тях са рисувани през 2008-а – т.е., скоро, след като получи своя Пулицър. Най-новите са пък от 2014-а, малко преди да стане лауреат на Нобелова награда.

Творчеството му е изтъкано от поезия

Сам винаги е признавал, че приема своя псевдоним в знак на уважение към любимия си Дилън Томас. Лично вдъхновява цяло поколение писатели и поети. Повлиява например „Бийтълс”, но също и творец от ранга на Вацлав Хавел. Чешкият президент обяснява защо простичко: „Боб Дилън ни помогна да преживеем тоталитаризма, а мерило за добър вкус остана и до днес.” Явно с картините си има още какво да даде на света ни…

New-York-Skyline-seen-from-Queens-960x576

bob-dylan-paints-exhibit-02

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

stažený soubor (1)

Мишел Уелбек изскочи сред фаворитите за Нобел

Прогнозите са обаче, че победителят може да е от друг континент Сметката показва, че пет от …