Начало / Свят / Боб Дилън нарисува книгите на Керуак

Боб Дилън нарисува книгите на Керуак

Лондонска галерия подреди изложба с картини на Нобеловия лауреат за литература

BDY-MIX-ABS-83878-SIGNED

Творбите пресъздават написаното от Керуак

Ненапразно и името на изложбата е такова – „По пътя”. Картините ту ни водят в отдалечен от цивилизацията пейзаж, по който да тръгнеш истински свободен, ту ни показват големия град, където да се загубиш. Усещането е, че си себе си, че сега е моментът да живееш истински… Точно като в книгите на Керуак!

Боб Дилън е преди всичко художник

Малцина знаят, че изучава изобразително изкуство в началото на 60-те на миналия век в Минеаполис. Такава е и дипломата му за висше образование. Макар да се посвещава на музиката, през годините не забравя голямата си любов. Много известни галерии по цял свят причисляват картините му към ценните в колекциите си.

144_3

„По пътя” включва платна, рисувани в последно време

Изложбата е съставена от петдесетина творби, които отбелязват много интересен период от живота на Боб Дилън. Първите от тях са рисувани през 2008-а – т.е., скоро, след като получи своя Пулицър. Най-новите са пък от 2014-а, малко преди да стане лауреат на Нобелова награда.

Творчеството му е изтъкано от поезия

Сам винаги е признавал, че приема своя псевдоним в знак на уважение към любимия си Дилън Томас. Лично вдъхновява цяло поколение писатели и поети. Повлиява например „Бийтълс”, но също и творец от ранга на Вацлав Хавел. Чешкият президент обяснява защо простичко: „Боб Дилън ни помогна да преживеем тоталитаризма, а мерило за добър вкус остана и до днес.” Явно с картините си има още какво да даде на света ни…

New-York-Skyline-seen-from-Queens-960x576

bob-dylan-paints-exhibit-02

Прочетете още

maxresdefault

Дона Тарт на 60: „Всичко се руши, всичко се изгражда наново“

Американката нашумя с „Щиглецът“ Романът спечели „Пулицър“ през 2014 г. и така изстреля своята създателка …