Начало / Свят / Библиотеката, в която се влюбиха децата

Библиотеката, в която се влюбиха децата

Намира се в Дания и отвори врати съвсем скоро. Предлага всъщност много повече от книги.

85b3f96fb5277699suHQgNkdOvYzaFHt

Четенето е превърнато в игра

Концепцията на архитектурното студио, създало проекта, се основава върху любимото детско занимание – игрите. Затова първото нещо, което осигурява новата библиотека, е място за тичане, криене и катерене. Разбира се, сред книгите…

Мебелировката е като в увеселителен парк

Затова и първото правило на библиотеките – да се пази тишина, тук е отпаднало. Атмосферата е като на детска площадка. Затова е малко странно, че докато едни си играят, други са се съсредоточили и четат. Децата обаче са различни от възрастните. Именно играта за тях е творческа среда, в която се учат най-лесно и бързо.

b96720e0f696299dXmvo7G6F9P70twQF

Библиотеката е за четири- и десетгодишни

Точно така, докато едните учат буквите, други са се зачели в любима детска история. Общото е, че за всяка възрастова категория книгата е игра. Показателно е, че възрастните нямат никаква роля в тази библиотека. Децата имат естествен стремеж да опознаят света и разбират, че книгите ще им помогнат за това.

Проектът се реализира в Билун

Датското градче е с едва 6000 жители, но управата смело застанала зад този проект. Резултатът е повече от очарователен. Покрай книгите в голямото помещение има пустиня, ливади и дори термитник. Отделните кътове са за четене, тичане, играене и дори компютърни игри. Защото библиотеката на Билун смело смесва технологиите. Едно е сигурно: с места като това децата винаги ще обичат да четат!

eb3bd5239a194cc3y3s8hyF1qeRuIsS6

9fae52188cd64f71FgEaTwCt311L8L88

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …