Начало / Свят / Библиотеката, в която се влюбиха децата

Библиотеката, в която се влюбиха децата

Намира се в Дания и отвори врати съвсем скоро. Предлага всъщност много повече от книги.

85b3f96fb5277699suHQgNkdOvYzaFHt

Четенето е превърнато в игра

Концепцията на архитектурното студио, създало проекта, се основава върху любимото детско занимание – игрите. Затова първото нещо, което осигурява новата библиотека, е място за тичане, криене и катерене. Разбира се, сред книгите…

Мебелировката е като в увеселителен парк

Затова и първото правило на библиотеките – да се пази тишина, тук е отпаднало. Атмосферата е като на детска площадка. Затова е малко странно, че докато едни си играят, други са се съсредоточили и четат. Децата обаче са различни от възрастните. Именно играта за тях е творческа среда, в която се учат най-лесно и бързо.

b96720e0f696299dXmvo7G6F9P70twQF

Библиотеката е за четири- и десетгодишни

Точно така, докато едните учат буквите, други са се зачели в любима детска история. Общото е, че за всяка възрастова категория книгата е игра. Показателно е, че възрастните нямат никаква роля в тази библиотека. Децата имат естествен стремеж да опознаят света и разбират, че книгите ще им помогнат за това.

Проектът се реализира в Билун

Датското градче е с едва 6000 жители, но управата смело застанала зад този проект. Резултатът е повече от очарователен. Покрай книгите в голямото помещение има пустиня, ливади и дори термитник. Отделните кътове са за четене, тичане, играене и дори компютърни игри. Защото библиотеката на Билун смело смесва технологиите. Едно е сигурно: с места като това децата винаги ще обичат да четат!

eb3bd5239a194cc3y3s8hyF1qeRuIsS6

9fae52188cd64f71FgEaTwCt311L8L88

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image

Куентин Тарантино подготвя две книги

Има и договор за издаването им с HarperCollins Първата ще представлява романизирана версия на филма …