На фокус
Начало / Свят / „Малкият принц“ е най-превежданата книга след Библията и Корана

„Малкият принц“ е най-превежданата книга след Библията и Корана

4e7a5dede60293780b0c25f1a9827800_LПриказната повест „Малкият принц“ на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери вече е преведена на 300 езика. Най-новият превод е на арабското наречие хасания. Така историята за катастрофиралия в Сахара пилот, който се среща с млад принц не от нашата Земя, стана превежданата на най-много езици в света книга след Библията и Корана, отбелязва сайтът на френската телевизия France Info.

Хасания е диалект на арабския език, който се говори в Мавритания и Западна Сахара, където той има официален държавен статут.

„Този език, не много известен на широката публика, е имал символично значение за Антоан дьо Сент-Екзюпери, защото именно в южната част на Мароко, където говорят на хасания, авторът на прочутата приказка е черпил вдъхновение“, отбелязва източникът.

Любопитна подробност е, че първото издание на „Малкият принц“ в света е преводно – на английски, през 1943 г. в САЩ, а не на езика, на който е написана. Първото френско издание излиза през 1946 г. На български език е преведена от Константин Константинов и публикувана през 1962 г.

„Малкият принц“ е продадена по света в тираж над 200 милиона екземпляра.

Източник: www.ploshtadslaveikov.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224925_b

Прелестната притча за живота и смъртта в нов превод

Тази малка приказка е нещо повече от художествена творба. Като всеки литературен шедьовър тя далеч …