Начало / Свят / Историческа кампания ще даде нов хляб на писателите фантасти: Фотографиране на черна дупка

Историческа кампания ще даде нов хляб на писателите фантасти: Фотографиране на черна дупка

download-17-980x628От 5 до 14 април астрономи ще използват система от радиотелескопи по цял свят, за да надникнат в гигантската черна дупка в центъра на Млечния път – чудовище, наречено Саджитариъс А (Sgr A), чиято маса е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.
Изследователите са надяват да фотографират „хоризонта на събитията” на Sgr A, отвъд който нищо, включително и светлина, не може да се изтръгне обратно. (Вътрешността на черната дупка е невъзможно да бъде заснета, тъй като светлината няма как да бъде видяна от нас.)
„Тези изследвания ще ни помогнат да изберем измежду всички налудничави теории за черните дупки – а има много такива налудничави теории”, каза професор Гопал Нараянан, астроном от Масачузетския университет в Амхърст. „С данните от този проект ще разберем неща, които никога досега не сме знаели за черните дупки.”
Проектът свързва обсерватории в Хавай, Аризона, Калифорния, Мексико, Чили, Испания и Антарктика и създава подобие на радио инструмент с размера на Земята. Такъв мощен инструмент ще позволи да се достигне „хоризонтът на събитията” на Sgr A, който се намира на 26 000 светлинни години от нашата планета. „Това е все едно да заснемаш грейпфрут върху повърхността на Луната”, каза Нараянан.
Любопитно е мнението на големия физик на нашето съвремие Стивън Хокинг за черните дупки. На конференция в Стокхолм той огласи нова теория, по повод на която каза: „Хората по-скоро ще могат да се измъкват от черните дупки в космоса, отколкото да остават техни пленници. Попадналите в беда космически пътешественици няма да могат да се върнат в собствената си вселена, но ще могат да избягат другаде.”
Може би черните дупки на практика не са толкова „черни“, колкото си мислим. Те могат да бъдат път, по който да се стигне до друга вселена. „Съществуването на алтернативни истории за черни дупки предполага, че това е възможно“, добавя Хокинг. „Дупката би трябвало да е голяма и ако се върти, вероятно има проход към друга вселена. Но няма да можете да се върнете в собствената си вселена. Така че, макар и да желая да пътувам в космоса, не бих пробвал това.”
Темата за черните дупки е любима както на учените, така и на писателите фантасти. Любителите на фантастиката могат да изброят десетки книги, в които са описани различните приключения, породени от попадането в черна дупка. Интересно и увлекателно това е описано и в книгите „Да паднеш в черна дупка и други премеждия, които могат да те сполетят в Космоса” от Нийл Тайсън и „Черни дупки и бебета вселени и други есета (ново допълнено издание)” от Стивън Хокинг.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

255954076_675551006763952_2153261415072207445_n

Книга прави от нюйоркските гълъби супергерои

Луксозният албум ги превръща в приятел на човека Андрю Гарн е нюйоркчанин по рождение, който …