Начало / Любопитно / Книгите ни избавят от интернет зависимостта

Книгите ни избавят от интернет зависимостта

Социалните медии и много приложения в мрежата работят така, че да засмукват времето ни. За хората, които обичат да четат, пък и не само за тях, рано или късно това се оказва проблем… Психолозите даже са му измислили и име.

slide3

Дигиталният свят в цифри

Според данните, които идват от фейсбук, в момента 1,860 млрд. души притежават свой профил в най-популярната социална мрежа. Статистиките показват, че само там прекарваме поне 50 минути дневно. Нещо подобно е и с други две известни кътчета за виртуални контакти – 24% от хората в интернет използват Twitter, а други 29% имат регистрация в LinkedIn.

Висенето в интернет създава зависимост

Стефан Хофман, професор по психология в Бостънския университет, открива, че в момента, в който трябва да се разделим с нашето любимо мобилно устройство, сиреч да го оставим настрана, в нас се появява безпокойство и желание отново да сме онлайн.

Именно това състояние специалистите започват да наричат дигитална тревожност. Може да си направите експеримент – оставете телефона за 15 минути или за половин час. И вижте как се чувствате.

1341677332377.cached

Най-силно се проявява при тийнейджърите

Времето, което прекарваме в интернет и социалните мрежи, може да използваме много по-рационално, съветват психолозите. Това са на практика часовете ни за почивка и забавления. Тенденцията днес – напук на схващането, че като не си онлайн, изпускаш нещо важно, е да сме в безтегловност по отношение на информацията. Колкото по-малко знаем, толкова по-цялостни се чувстваме.

Канадска писателка прекъсна зависимостта си

Кристина Крук е написала книга с показателното име „Радостта да пропускаш”. Нейна е и идеята за дигитален детокс. Изключила всички устройства, прекъснала интернет и издържала така 31 дена. Сигурно ви се струва невъзможно… Обаче опитайте поне с половин час, после час. Може да се видите с приятелче, да се попечете пролетно на някоя пейка или да разтворите книга. Защото кой каквото ще да обяснява, но книгата е най-хубавият заместител на айпада. Може да се убедите в това още днес!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …