Начало / Критика / Уорън Бъфет: Това е най-добрата книга, която прочетох през 2016 г. …

Уорън Бъфет: Това е най-добрата книга, която прочетох през 2016 г. …

14585730_warren-buffett-and-bill-gatess-top-secret_66bab570_mИзпращайки ежегодното си писмо до акционерите, Уорън Бъфет прикрепя в самия му край лист с книгите, които най-много са го впечатлили през 2016 г. „Най-добрата книга, която прочетох през 2016 г., беше „Изкуството на победата“ на изпълнителния директор на Nike Фил Найт. Той е много мъдър, интелигентен и конкурентен приятел, който освен това е и надарен разказвач на истории“. Бъфет допълва, че The Bookworm, търговска дъщерна фирма от Омаха, Небраска, ще получи купища от тази книга, както и допълнително – класики на Джак Богъл, по време на традиционната годишна среща на акционерите през май. Само да отбележим, че Бъфет се споменава накратко в края на „Изкуството на победата“ .

Основна част от книгата на Найт е посветена на историята на Nike, която води до листването й на борсата през 1980 г. Но последната глава „отскача“ до 2007 г., когато той и съпругата му Пени гледат на кино „Ритни камбаната с финес“ (бел. ред. – в оригинал филмът се казва „The Bucket List“, което буквално означава списък с неща, които да направиш, преди да умреш). След като лентата свършва и светлините в залата се включват, Найт вижда няколко познати лица във фоайето на киносалона.

203904_b„В началото не можах да осъзная кои са. В съзнанието си все още носех Никълсън и Фрийман (бел. ред. – играещите във филма световно известни актьори). Но тези лица ми бяха също толкова известни, също толкова популярни. И осъзнах, че това са Бил и Уорън. Гейтс и Бъфет“. Поразходихме се наоколо. Не бяхме близки приятели, но се бяхме засичали по социални събития и конференции. Имахме общи каузи, общи интереси, някои общи познания. „Интересно е, че се срещаме тук“, казах аз. След това млъкнах – наистина ли казах точно това? Възможно ли е да съм все така срамежлив и да се държа неуместно в присъствието на знаменитости?“ Найт описва някои от разменените любезности, а след това съпругата му пита Бъфет и Гейтс дали са харесали филма. Той продължава: „И двамата отговориха положително, гледайки в обувките си, което беше малко депресиращо. Какъв е вашият списък с неща, които да направите, преди да умрете? Бях на косъм да ги попитам това, но се спрях. Гейтс и Бъфет изглежда бяха постигнали всичко, което искаха от живота и със сигурност нямаха такъв списък. Което пък ме накара да се попитам аз имам ли.“

За да не издаваме напълно финала на книгата, ще разкрием само, че Найт заключава, че зад всеки негов успех стои стремежът да постига повече и да прави нови неща. Поради което вероятно и Гейтс обявява книгата му „Изкуството на победата“ за най-доброто четиво през 2016 г.