Начало / Любопитно / 11 цитата за пролетта

11 цитата за пролетта

Woman reading book in grass under tree with white blossoms
Woman reading book in grass under tree with white blossoms

Обикновено през март времето включва както минусови, така и високи температури. Затова и мнозина очакват с нетърпение стабилното топло време. С първия ден от април то приближава все повече, отдалечавайки ни от студената и мрачна зима.

Пролетта е буквално прераждане – цялата природа се събужда за нов живот. Но тя може да е стимулираща и за мнозина читатели – очакваните по-топли и по-дълги дни стимулират към по-дълго време, прекарано с книга в ръка и така поне до септември. Литературата също носи усещане за пролет, въплътено особено силно в следващите 11 цитата:

shutterstock_1425468401„Когато пролетта дойде, дори фалшивата, единственият проблем е как да станеш още по-щастлив. Единственото, което може да развали деня, са хората и ако успееш да се опазиш от уговорки, денят няма край. Хората винаги ограничават щастието, с изключение на малцината, които носят пролетта в себе си”.

Ърнест Хемингуей

„Това е пролетната треска! Това е името й. И ако я прихванеш, дори не знаеш какво искаш, но тя кара сърцето ти да тръпне и я искаш все по-силно!”

Марк Твен

„Това му е хубавото на света – винаги можеш да си сигурен, че предстоят още много пролети.”

Луси Мод Монгомъри

tumblr_ll29plvULM1qhi55do1_500„След тежката зима някой не може да се насити на свежия въздух. Всяка сутрин се будех с ясното съзнание, че зимата е свършила. Нямаше никакъв знак от пролетта, нито зеленеещи гори, нито цъфнали градини. Имаше само самата пролет – пулсирането, светлината и неспокойството й, живителното чувство навсякъде – в небето, в бързите облаци, в ярката светлина, в топлия вятър, появяващ се неочаквано, импулсивен и игрив като пале, което се закача, а после ляга в краката ти, за да го погалиш.”

Уила Картър

„Пролетта идваше… и зеленината й растеше над кафявите легла, с натъпващата зеленина, с надеждата, която всяка нощ преминаваше над тях и оставяше светещи следи по тях с всяка крачка”.

Шарлот Бронте

„Тя усещаше магията в тихия пролетен ден, като далечен глас на магьосник, а линиите на поезията се носеха над главата й като нишки на паяжина”.

Стела Гибънс

book-759873_960_720„Всяка пролет е единствената – вечно изумление”.

Елис Питърс

„Първият истински пролетен ден е като усещането, когато за първи път момче те хване за ръка. Поток от топлина те залива и всичко блести със свежо, цветно сияние, карайки те да забравиш за всичко студено и сурово, сякаш зимата никога не е съществувала”.

Рикел Гудрих

„Ако хората не се обичаха, нямаше да виждам никакъв смисъл в пролетта”.

Виктор Юго

„Идва ли пролетта”, попита той, „Каква е тя”… „Тя е слънцето да грее през дъжда и дъждът да пада, докато грее слънце”.

Франсис Ходжсън Бърнет

„Красивата пролет дойде, а с нея природата възвърна очарованието си и човешката душа се съживи”.

Хариет Ан Джейкъбс

Прочетете още

maxresdefault (1)

Светлозар Игов: „В историята на литературата се вписват и опитите тя да бъде зачерквана“

Името му е неизменно свързано с книжовността от десетилетия Литературният критик и историк ни напусна …