Начало / Любопитно / 15 причини да четем книги в цифровата ера

15 причини да четем книги в цифровата ера

Навярно ви се е случвало поне веднъж да прочетете книга, която ви се е сторила ненужна, да не кажем тъпичка. Май само си изгубихте времето с нея! И все пак дали на света има книга, която не ни учи на абсолютно нищо. Отговорът е – не. Ако добре се вгледаме, ще разберем, че от всяка книга има полза. Вярно, тя не се забелязва веднага. Нека разчепкаме този въпрос.

Conceptual Books

 1. Книгите разширяват кръгозора ни

Всяка книга добавя зрънце знания в нашата лична колекция – с което, най-малкото,  при случай да учудим своето момиче. Например в което и да е криминале има няколко страници, описващи мястото на действието, което може да се намира където и да е на земята. Така, тръгвайки след престъпника, научаваме как изглеждат уличките на Ню Йорк и какво ядат жителите на Сицилия.

 1. Книгите могат да спасят живота ни

Никой не знае в каква ситуация може да попадне утре и какво неочаквано да си спомни от прочетеното. Ами ако нещо, което отдавна сме прочели в някоя скучна книжка ни послужи в критична ситуация? Съвременният свят е несигурен: аварии, терористични актове, масови безредици. Бедата може да ни сполети дори по време на почивка: например да се изгубим в гората и, благодарение на нещо прочетено, изведнъж да се сетим как да се измъкнем от нея.

bill-gates-summer-books

 1. Превръщаме се в генератори на идеи

Не е възможно непрекъснато да черпим идеи от въздуха (разбирайте: от собствения опит), а те са ни много нужни за работата и живота. На света е пълно с неща, за които ние дори и не подозираме. Майкъл Микалко, световен експерт по креативност, ни съветва да измисляме нови неща на базата на две напълно несъвместими мисли. Колкото повече знания притежаваме, толкова по-лесно ще генерираме свежи идеи.

 1. Книгите ни учат по-лесно да разбираме околните

Книгите разкриват взаимоотношенията между хората. За разлика от филмите, те ни дават възможност да „проникнем в главата” на другия човек, да проследим мислите му, а с това и да разберем мотивите на поведението му. Така ние ще разберем по-добре и себе си. Тези знания могат да се  използват в живота: да се научим да „сканираме” хората и да разгадаваме какво се крие зад постъпките им.

thailand-10033_3

 1. Прочитаме за неща, с които не сме се сблъсквали в живота

Да си трошиш главата е благородно, но неблагодарно нещо. Съвсем не е задължително да пробваш здравината на собствения си череп. Четейки книги, ние се учим от чуждия опит: как да се държим в една или друга ситуация, какво да кажем, как да излезем от неудобно положение – в книгите има рецепти за всички житейски ситуации. Така ще избегнем грешките, които бихме могли да направим. В този смисъл и най-скучното криминале може да се окаже за нас най-полезната книга.

 1. Книгите – оръжието на сваляча

Ако четем често, ще се сдобием с цяла колекция факти от най-различни сфери на живота. Например, ще научим може ли да се види изгрев в Космоса, какви видове реклама има, до какво е довела Испанската гражданска война, защо ù е на камилата опашка или как от магнетофон да си направим радио. При случай можем да блеснем с ерудиция, което никак не е без значение в компанията на очарователни дами. Остроумните забележки и удивителните истории, които ще им разкажем, ще насочат разговора в правилното русло. Освен това с нас ще е приятно да се общува и никой няма да скучае.

rehost_2016_9_13_db93aefd-8928-4953-bad5-436e4864e5cd

 1. Книгите обогатяват запаса ни от думи

В ерата на интернет ние пишем много: в социалните мрежи, по работа, правим различни презентации. Колегите и приятелите ни вече обръщат внимание как се изразяваме. Затова трябва да усъвършенстваме писането си. Има добра новина: не е нужно да се занимаваме специално с това – книгите сами развиват писмената ни реч и обогатяват запаса ни от думи. Без да го забелязваме, ние запомняме къде се поставят запетайки и как правилно се изписват думите. Човек, който много чете, не пише неграмотно.

 1. Подобряват се навиците ни по скоростно четене

Разбира се, ние няма да започнем да четем по една книга на ден. Но за сметка на това, че непрекъснато ще срещаме едни и същи думи, ще започнем да ги познаваме. Тоест, да ги прочитаме по-бързо. Скоростта на четенето ни, макар и не драстично, ще се увеличи.

800px-Anker-_Die_Andacht_des_Grossvaters_1893

 

 1. Книгите развиват паметта

Да започнем с това, че те по принцип активизират мозъка ни. Като пряко следствие паметта ни се подобрява: в един прекрасен момент разбираме, че започваме да запомняме много повече и вече не се нуждаем от напомнянки в смартфона. Четенето е умствена тренировка: натоварвайки мозъка си с информация, ние го принуждаваме да формира нови невронни връзки, за да съхранява постъпилите знания. Така, остареем ли (и не мислете, че това се случва само на другите) едва ли ще ни застрашава загуба на паметта (или поне тя ще е значително по-слаба, отколкото при тези, които не прочитат и две страници на ден).

 1. Книгите ни помагат да се отвличаме

Четенето е това, което никога не омръзва: романи, есета, стихове, философски трактати и още много подобна литература е написана в такива количества, че няма да успеем да я прочетем и за цял живот. Затова винаги може да си изберем нещо новичко. С хубава книжка в ръка вечерта ще мине незабелязано: така че ако не сме планирали тренировка или среща с приятели, книгата със сигурност ще премахне скуката. Освен всичко друго, това е евтино: достъпът до електронни библиотеки струва стотинки и дори нищо.

new-york-people-reading-series-lawrence-schwartzwald-3

 1. По-лесно решаваме проблемите си

Можем да намерим изход от дадена ситуация, ако сме се поучили от нечий опит. Съвсем не е задължително да попаднем в някоя сложна хава, та тогава да почнем да се чудим как да се измъкнем от нея. Можем спокойно да се опрем на нещо, което героите са направили в наскоро прочетената книга. Тъй че да открием любовта си или да се сдобрим с родителите си благодарение на някоя книга е съвсем реалистично.

 1. Четенето понижава стреса

Науката е доказала: 6 минути четене на ден понижават нивото на стреса с 65 %. Четем ли повече, по-малко нервничим, четем ли по-малко – елате ни вижте как се тресем. Сметката е проста. Някои учени смятат, че най-добре помага фантастиката. Макар че си струва да поекспериментираме и да открием своя любим жанр. Напълно възможно е някого да го успокояват мемоарите или басните.

 1. Четенето подобрява мозъчната активност

Когато четем, главният мозък се включва с ентусиазъм в действие. При това – на пълни обороти: четенето ангажира лявото полукълбо, но дясното също участва – как иначе биха се създавали тези удивителни картини, които рисува въображението ни. Излиза, че четенето е упражнение за активизиране на мозъка. Освен това е доказано, че четенето повишава нашето IQ. Да, Анщайн може и да не станем (макар че ако четем книги по физика всичко е възможно), но че ще почнем да съобразяваме по-добре – това е сигурно.

428

 1. Книгите ни правят по-добри хора

Да не бързаме да казваме: хайде сега! Живеем в свят, в който рано или късно ни се налага да избираме между добро и зло. Съпреживяването, толерантността, търпението – на всичко това ние се учим от книгите, което ще ни направи по-приятни, по-добри хора. Когато преживяваме живота на героите, ние започваме да разбираме по-добре и себе си.

 1. Книгата е храна за размисъл

Всяка книга съдържа множество мисли. Да, може повечето от тях да не са нови или оригинални. И все пак има над какво да поразмишляваме. Авторите засягат въпроси, свързани с общочовешките ценности и морала. И кой знае какво ще ни се разкрие на нас!

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …