Начало / Свят / Без приказки детската душа пресъхва

Без приказки детската душа пресъхва

Затова и децата се нуждаят от тях така, както растенията имат нужда от влага. Една инициатива го показва вече осемнайсета година.

17498790_10150793374569975_2500907470170311536_n

„Нощ с Андерсен” се ражда през 2000-та

Тогава служителките от библиотеката в моравското градче Ухерске Храдище решават да отпразнуват по оригинален начин празника на детската книга, 2 април. Събират най-запалените малки читатели и разтварят приказките на Андерсен.

Идеята толкова са харесала на техни колеги от други населени места в Чехия, че само година по-късно нощното четене се провело вече в 40 библиотеки. От 2002-ра пък инициативата станала международна.

Сега приказки се четат на няколко континента

Поредното издание на „Нощ с Андерсен” е на 31 март. Участват библиотеки и училища както от Чехия, така и от Словакия, Полша, Словения, Сърбия, Македония, но също и от Канада и САЩ. За наша радост, и Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе се включва в четенето от няколко години.

6

Децата изживяват истински празник

Всяка библиотека или училище измисля своя собствена програма за нощното четене. Има много игри и викторини. Изработват се и костюми на любими герои от приказките на Андерсен. Най-вълнуващо е самото четене, а след него децата се пъхат в спалните чували, които си носят. Така нощта на приказките се превръща във вълшебен спомен за цял живот.

Някъде записването е с изпит

Тъй като библиотеките трудно побират всички желаещи, децата попълват първо тест, та да се види колко четат… След това се прави класиране и най-добрите получават официално покана за „Нощта с Андерсен”. В нея се включват и любими актьори, певци и журналисти, които също четат на децата някоя любима приказка.

Чете ли се в семейството, и децата обичат книгите

Такъв е изводът на организаторите на „Нощ с Андерсен”. Начинът, по който живеят малките, е като омагьосан кръг, казват те. От едната страна са телевизионните програми, а от другата – компютърните игри и мобилните устройства. А в същото време децата обичат да четат… Просто забравяме, че трябва да им го покажем с пример. Именно това цели и инициативата. Да отвори вратата към онзи вълшебен свят, в който чрез книгите детето пораства и става добър човек.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Анди Съркис прочете „Хобит” на глас

Актьорът дава своя принос в кризата 56-годишният сега Съркис подари гласа, жестовете и мимиките си …