Начало / Свят / Без приказки детската душа пресъхва

Без приказки детската душа пресъхва

Затова и децата се нуждаят от тях така, както растенията имат нужда от влага. Една инициатива го показва вече осемнайсета година.

17498790_10150793374569975_2500907470170311536_n

„Нощ с Андерсен” се ражда през 2000-та

Тогава служителките от библиотеката в моравското градче Ухерске Храдище решават да отпразнуват по оригинален начин празника на детската книга, 2 април. Събират най-запалените малки читатели и разтварят приказките на Андерсен.

Идеята толкова са харесала на техни колеги от други населени места в Чехия, че само година по-късно нощното четене се провело вече в 40 библиотеки. От 2002-ра пък инициативата станала международна.

Сега приказки се четат на няколко континента

Поредното издание на „Нощ с Андерсен” е на 31 март. Участват библиотеки и училища както от Чехия, така и от Словакия, Полша, Словения, Сърбия, Македония, но също и от Канада и САЩ. За наша радост, и Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе се включва в четенето от няколко години.

6

Децата изживяват истински празник

Всяка библиотека или училище измисля своя собствена програма за нощното четене. Има много игри и викторини. Изработват се и костюми на любими герои от приказките на Андерсен. Най-вълнуващо е самото четене, а след него децата се пъхат в спалните чували, които си носят. Така нощта на приказките се превръща във вълшебен спомен за цял живот.

Някъде записването е с изпит

Тъй като библиотеките трудно побират всички желаещи, децата попълват първо тест, та да се види колко четат… След това се прави класиране и най-добрите получават официално покана за „Нощта с Андерсен”. В нея се включват и любими актьори, певци и журналисти, които също четат на децата някоя любима приказка.

Чете ли се в семейството, и децата обичат книгите

Такъв е изводът на организаторите на „Нощ с Андерсен”. Начинът, по който живеят малките, е като омагьосан кръг, казват те. От едната страна са телевизионните програми, а от другата – компютърните игри и мобилните устройства. А в същото време децата обичат да четат… Просто забравяме, че трябва да им го покажем с пример. Именно това цели и инициативата. Да отвори вратата към онзи вълшебен свят, в който чрез книгите детето пораства и става добър човек.

Прочетете още

Bohumil-Hrabal-Liben-1962

Стари записи на Бохумил Храбал откри чешки теолог

Направени са през 80-те Седемте аудикасети са намерени в енорийството на село Либице, което е …