Начало / Любопитно / 5 стъпки към първата ви книга

5 стъпки към първата ви книга

 

downloadАко писането на книга беше толкова лесно, колкото обличането на удобни дрехи, сядането в любимия стол и отварянето на лаптопа… Напоследък се превръща в банален диалог въпросът „С какво се занимаваш тези дни?“ и отговорът „Работя върху книга“. Или пък върху сценарий или пиеса. Всеки един от тези отговори е лесен, трудната част е да седнеш и да напишеш проклетата книга. По-долу ще откриете отговорите на някои писатели как те са написали първата си книга. Сред тях е и споделеното от Джоузеф Файндър: „Писането е единствената професия, за която се сещам, за която не се нуждаете от лиценз или сертификат, специална подготовка и инструменти. Всеки, който иска, може да бъде писател. Единственото, което се изисква, е да седнеш и да пишеш“. Прав е и „да седнеш и да пишеш“ е финалният съвет на този текст. Но нека започнем от първия.

Първа стъпка: Защо пишете?

Това е важен въпрос. И е важно дали е поради вътрешна нужда или защото носите в себе си история, която бихте искали да разкажете. Или пък искате да се утвърдите като експерт? Ще ви утвърди ли книгата във вашата професионална област? Или пък мемоарите ви ще дадат надежда на другите и дори помогнат на собственото ви семейство? Имате информация, която искате да споделите със света?

Преди да преминете през агонията (и, надяваме се, екстаза) на писането на книга, погледнете се в огледалото и си отговорете на въпроса: Защо искам да напиша книга? Ако отговорът ви задоволява със солидността на аргументите си – продължавайте!

3871601353_3e1bd27cc8_bВтора стъпка: Четете и проучвайте!

Какво обичате да четете – шпионски романи, любовни истории, класики? Разгледайте рафтовете си с любими четива и открийте тенденциите. Не ви предлагаме да пренапишете „Старецът и морето“, но всъщност това е история, разказвана в различни варианти през годините. Същото важи и за сюжетите на Гришам, просто той знае как да ги разкаже наистина добре. Кой е вашият жанр? Погледнете и рафтовете на другите, класациите на най-продаваните книги – какво се котира днес? Да, важно е да пишете от сърце, каквото ви вълнува, но е нужно да се обградите с писатели, които разбират през какво преминавате. Това ще подпомогне процеса ви на писане.

assessment-1Трета стъпка: Напише заглавието!

Напишете го с големи букви и го поставете на видимо място, за да го гледате, докато пишете. Направете го своя сутрешна мантра, когато се събудите, кажете го, преди да заспите. Нека то ви ръководи, докато развивате книгата си – сюжет, персонажи, тема, структура. То може да се промени и да не е същото на финала – точно както персонажите и сюжета, и заглавията се променят. Първоначално Харпър Ли планирала да кръсти „Да убиеш присмехулник“ „Атикус“. Атикус е нейният главен герой, кой е вашият? Кой е основният му опонент. Какъв е основният проблем на вашата книга?

Четвърта стъпка: Направете схема!

Това е важна стъпка, която много хора, захванали се с първата си книга, игнорират. Те просто сядат и започват да пишат и забравят уроците, получени още в училище, според които се пише по план, а в нашия случай – по схема. Напишете имената на основните си персонажи, опишете основните конфликти между тях, стъпките за преодоляването им или изводите от тях. Назовете географските области и понятия. Съставете резюме на книгата в 30 думи.

Всичко това ще образува схема, която ще ви ръководи в писането, но тя е жив документ, който ще се развива заедно с книгата ви.

0317_why-i-write_cogПета стъпка: Пишете!

Джак Керуак казва: „Не е това, което пиша, а как го правя“. Елморд Ленард го казва така: „Ако звучи като написано, пренаписвам го“. Независимо какъв е вашият процес на писане, вие трябва да му се отдадете. Определете си време, в което задължително ще пишете всеки ден. Определете си минимум от думи. Намерете перфектното място за писане, което ви вдъхновява. Прочитайте написаното всеки ден, правете си план за утре. Говорете на персонажите си и слушайте какво ви отговарят те.

Ако сте стигнали до тук, продължавайте без да спирате! Намерете енергия и се оставете тя да ви издигне до нови творчески постижения. Намерете вдъхновение и оставете идеята си да разцъфти.

3 Коментари

  1. как да избегнем клишетата когато пишем ?

    • Красимир Проданов

      Питате ли, Жоро, или просто констатирате :)

  2. Павлинка

    БЛАГОДАРЯ!!! 😁