Начало / България / Известни са българските номинации за Европейската награда за литература

Известни са българските номинации за Европейската награда за литература

EU-PRIZEРоманът „Остров крах“ на Ина Вълчанова, повестта „Кротките“ на Ангел Игов, сборникът с разкази „Любов, подслон, храна и вода“ на Николай Фенерски и романът „Софийски дует“ на Иван Димитров са номинирани за Европейската награда литература ‘2017 от България. 

Четирите произведения са избрани от жури в състав: Амелия Личева – специалист по теория на литературата, университетски преподавател, Рада Шарланджиева – преводач, издател и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център и писателят Иван Голев.

Европейската награда за литература се връчва всяка година с цел представяне на огромното разнообразие на съвременната европейска литература и насърчаването на международното разпространение на книги. Инициативата е отворена за всички 37 държави, от които предварително се избират кои 12 ще участват в конкретната година. По този начин се позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години.

Победителят от България ще бъде един от 12-те ù лауреати за 2017 г. Той ще се присъедини към другите двама национални лауреати – писателя Калин Терзийски за сборника „Има ли кой да ви обича“ през 2011 г. и Милен Русков с романа „Възвишение“ през 2014 г. и ще бъде обявен след месец, а награден на 23-ти май в Брюксел.

Лира.бг стиска палци за своя автор Николай Фенерски и му пожелава успех срещу достойната му конкуренция.