Начало / Свят / Обвинение за анти-Тръмп цензура, отправено от Сузан Хил, разгневи писатели

Обвинение за анти-Тръмп цензура, отправено от Сузан Хил, разгневи писатели

5760Обвинение за антиТръмп цензура, отправено към собственик на независима книжарница от авторката Сузан Хил,  разгневи писатели, съобщава theguardian.com.

Писателите Джоан Харис, Патрик Нес и Сара Пери скочиха в защита на собственика на книжарница “The Book Hive” в град Норич , който се намира в Източна Англия, след като писателката Сузан Хил го атакува, че се противопоставя на новия президент Доналд Тръмп.

Авторката на популярния в цял свят роман “Жената в черно” е казала в интервю пред британското списание Spectator, че е отказала представяне на новата си книга “From The Heart”, след като разбрала, че книжарницата ще раздава безплатни копия на романи, съдържанието на които противоречи на политиката на Тръмп , включително “1984” на Джордж Оруел и “The Handmaid’s Tale” от Маргарет Атууд.

“От всички публични организации най-малко една книжарница може да постъпва по този начин. Разбира се има и изключения, но цензурата е неприемлива” написа Сузан Хил,  добавяйки ,че “бизнесът трябва да бъде независим  и че “страхът от обида” е била причината тя да отмени събитието.

Известни писатели се втурнаха на помощ  на книжарницата и нейния собственик.

“Авторка на бестселъри напада независима книжарница, която не е посещавала досега, е странен хълм (Hill) , на който да умреш” заигра се с фамилията ù Патрик Нес.

Джоан Харис добавя, че е “странно” да нападаш книжарница заради Тръмп , когато той самият “не е  застрашен, за разлика от независимата книжарница.”

Независимите книжарници изразяват интересите на своята читателска общност, която поне досега може би е харесвала Сюзан Хил достатъчно , за да иска тя да представи в тях новата си книга.