Начало / Любопитно / С билета за метрото в Сингапур върви и книга

С билета за метрото в Сингапур върви и книга

Необикновената инициатива иска да събуди апетита на местните да четат. Градът-държава е технологичен рай, но ето че добрата стара книга има още какво да даде на петте му милиона обитатели.

NP_20160731_MGBOOK-0YR_1341001
Да се чете в метрото на Сингапур сега е модерно

Грамотността в Сингапур е една от най-високите в света

Смята се, че 98% от живеещите там могат да четат и пишат. Нещо повече – експерти единодушно признават, че сингапурското образование притежава една от най-добрите системи в света.

Както и на много други места обаче с напускането на класната стая или университетската банка интересът към книгите рязко пада.

Едва 40% от сингапурците са прочели книга през 2016-а

За сравнение, в САЩ са го направили 70%… Данните за Сингапур сочат още една тревожна цифра – само 25% от местните четат родните си автори.

Въпреки че Сингапур е на „ти” с новите технологии, и това не променя падащата популярност на книгите. Така се стига до драстична крачка: властите в състоящата се от 55 острова страна решават, че четенето ще е един от приоритетите в управлението.

knizhnyy-avtomat-v-singapure-01
В Сингапур вече функционират и такива автомати за книги

Четенето се популяризира в метрото

Идеята да се продават книги джобен формат заедно с билета за бързата железница е повече от успешна. Предлагат се класически творби, също и произведения на местни автори.

Метрото в Сингапур има мрежа, дълга 110 км, като спира на общо 64 станции. Според статистиките превозва около милион и половина пътника годишно.

Но това е само една от мерките книгите да станат част от живота на сингапурците…

Създадено е и Национално движение на читателите

То ще организира изложби, срещи с автори, също и семинари, посветени на ползата от книгата. В календара на страната ще бъдат утвърдени празници на книгата. За каузата се привличат известни фигури, включени са библиотеките, книжарници и училища.

Създават се и клубове на четящите
Създават се и клубове на четящите

Читаемостта е жертва на социалните мрежи

Това смятат сингапурски анализатори на резкия спад в интереса към книгите. Според психолози от островната държава хората четат постоянно, но за все по-кратки интервали и то постоянно променящи се постове. Така намаля концентрацията им и при сблъсъка с по-дълъг и цялостен текст те се чувстват несигурни, затова и губят интерес към него. Всъщност ситуацията в Сингапур май е идентична и с тази навсякъде по света.

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …