Начало / Свят / Умираща детска писателка трогна света

Умираща детска писателка трогна света

Историята, която ще ви разкажем, е тъжна, но в същото време доказва, че книгите ни правят по-благородни. Важи с пълна сила за нас, четящите, но и за техните автори.

maxresdefault
Ейми с една от книжките си

Ейми Крауз Розентал прекарва със съпруга си 9490 дни

Това са 26 години, изпълнени с невероятна енергия за нея. През тях създава най-добрите си творби. Макар да е непозната у нас, Ейми е високо ценена като автор в Щатите. Създала е повече от 30 детски книги, които са получили не една награда. „Ню Йорк Таймс” пише за творбите й, че „излъчват радост така, както от лалетата струи пролет: елегантни са и повдигат духа”.

Преди две години Ейми се разболява сериозно

При рутинен на практика преглед откриват, че страда от рак на яйчниците. Сега е на 51 и състоянието й за жалост се влошава. Писателката обаче приема съдбата си с усмивка и невероятна воля. Едно от желанията й е да остави най-близките си щастливи. С Джейсън имат три отраснали деца, но не за тях се тревожи тя… Иска да помогне на съпруга си да продължи да живее, дори когато я няма… Така се решава на нетрадиционен ход.

I See Me WYM spread sand
Така изглеждат творбите на писателката

Болната жена създава най-прочувственото си произведение

То е всъщност обява – обява, в която обяснява защо след толкова години още е влюбена в Джейсън. „Любовната ни история започна през 1989 г. – спомня си тя. – Бяхме само на 24. Нямах никакви очаквания от първата ни среща. Но до края на вечерта вече знаех, че искам да се омъжа за него.”

Писателката пуска обявата си в сайт за запознанства

На мъжа си посвещава и своята колонка в „Ню Йорк Таймс”. „Желая му да срещне отново голямата любов”, споделя с хилядите читатели на вестника. Така изразява желанието си животът му да не приключи с нейната смърт – да продължи да се усмихва и да търси хубавото около себе си. „Късмет е да намериш толкова идеален съпруг – продължава Ейми. – Когато забременях за първи път, той дойде на ултразвука с цветя. И до днес всяка неделя става рано и ме изненадва с някоя дреболия. Ако търсите някого, с когото да изживеете мечтите си, той е вашият човек!”

Децата я обичат...
Децата я обичат…

Ейми и Джейсън живеят на зелена улица в Чикаго

Писателката обожава салатите и обича да размишлява над това колко сме свързани всички с Вселената. Заради новаторското си отношение към детската литература е редовен участник в ТЕД конференциите. Известна е и с мотивиращите си видеоклипове, които имат много почитатели. Сега е изправена пред най-трудната си творческа задача – да се раздели усмихната с живота. Казва, че желае от цялото си сърце да прекара колкото може повече време тук – при любимото си семейство. А после да полети към небето.

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …