Начало / Свят / „Красавицата и Звяра” забранена за деца в Русия

„Красавицата и Звяра” забранена за деца в Русия

Новата киноверсия на класическата приказка си навлече гнева на руските политици още преди да се появи в киносалоните. Въпросът стигна и до парламента, където разярен депутат призова руското Министерство на културата да спре прожекциите на филма.

beauty-and-the-beast-new-trailer-vid-still-2016-billboard-1548
В главните роли са Ема Уотсън и Дан Стивънс

Големият гняв предизвика герой с гей наклонности

Игралната версия на любимата детска история е всъщност прослава на хомосексуализма, твърди Виталий Милонов от управляващата партия „Единна Русия”. Политикът нарича продукцията на Дисни „безсрамна пропаганда на греха”.

Виталий Милонов стана известен в страната си, пък и извън нея, със законопроект, признаващ популяризирането на хомосексуализма сред малолетни за престъпление. Стриктно съблюдава и това институциите да забраняват организирани събирания, бранещи правата на хората с различна полова ориентация.

Министърът на културата Владимир Медински реагира обаче малко по-сдържано, като декларира, че съответните органи ще реагират на базата на получените документи за филма и в тон със законите в страната.

Хомосексуалният Лафу - ролята се изпълнява от Джош Гад
Хомосексуалният Лафу – ролята се изпълнява от Джош Гад

Режисьорът наля допълнително масло в огъня

Бил Кондън заяви, че „Красавицата и Звяра” пише историята, защото филмът съдържа първата хомосексуална сцена в аналите на „Дисни”. От радио Би Би Си обаче уточниха, че става въпрос за сюжетна линия, встрани от главната.

Красавицата също е на крачка от неприличното

Ема Уотсън, която изпълнява емблематичната главна роля, се разголи много повече от всичко, което сме виждали досега от нея. Така си навлече гнева на критиката, че и на верните си почитатели. Самата Ема е известна с това, че защитава яростно правата на жените. В отговор на критиките тя заяви иронично: „Значи не мога да съм феминистка и едновременно с това да имам гърди!”

Ема Уотсън позира неприлично в пиар кампания за филма-приказка
Ема Уотсън позира неприлично в пиар кампания за филма-приказка

И американска гей организация скочи на крака

За да е циркът пълен, хомосексуално общество в САЩ изрази мнение, че образът на гея Лафу е много стереотипен и затвърждава повърхностни представи за сексуалната ориентация на хората.

У нас приемаме новото зрелище радушно

„Красавицата и Звяра” ще се появи на екран на 17 март, като отсъдената му категория е „В”, т.е. без ограничения в показа. За сравнение, след като темата нашумя в Русия, филмът беше забранен за деца до 16 години.

Така изглеждаше приказката едно време
Така изглеждаше приказката едно време

„Красавицата и Звяра” е рекордьор по брой екранизации

Смята се, че за първи път стига до големия екран през 1946 г. – филмът е на Жан Кокто, като лично Жан Маре е в ролята на Звяра. Има немски, австрийски, руски, италиански и френски продукции. Също много американски. Дори популярния в последно време „Шрек” взима първоосновата на народната приказка.

Героите се срещат във фолклора по цял свят

Една от най-ранните версии, които познаваме днес, е от 1550 г. Тогава италианецът Джовани Франческо Страпарола публикува историята. Близо два века по-късно „Красавицата и Звяра” излиза и във Франция. Истинска популярност добива, след като е преразказана от Жан-Мари Льопринс дьо Бомон. Традиционно обаче е включвана в подборки с приказки от Шарл Перо.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

6UPlIYKxZqUR6Xbpgu1JKG0J7UC

Дракула оживява за пореден път на голям екран

Подготвят нов филм по легендарната книга Брам Стокър издава романа си преди 123 години, като …