Начало / Автори / Признати писатели, които не печелят награди

Признати писатели, които не печелят награди

Порталът flavorwire.com припомня съдбата на някои писатели, които отдавна са влезли в литературната история, но така и не са получили благоразположението на оценяващите. Ето и избора на редакторите:

Владимир Набоков
Набоков е признат за един от най-добрите писатели на ХХ век. Дори има награда, кръстена на негово име – „ПЕН/Набоков”. Въпреки това обаче авторът на „Лолита” е бил номиниран за Националната награда на книгата 7 пъти, като не е печелил дори веднъж. Няколко пъти е бил номиниран и за Нобелова награда, но и такава не получава.

Кърт Вонегът
Той е един от най-влиятелните автори на американската литература, но така и не получава голяма литературна награда. Въпреки че „Кланица 5” е номинирана за най-добър роман за призовете „Небюла” и „Хюго”, и двата пъти губи за сметка на „Лявата ръка на мрака” от Урсула Ле Гуин. Творбата е била номинирана и за Националната награда на книгата, единствения път, когато Вонегът е в списъка.

Филип Рот
При Рот случая е малко по-различен. Той е носител на почти всички по-престижни призове. Един обаче му убягва – Нобеловата награда. Това се смята за един от най-големите пропуски в съвременната култура. Изглежда обаче всяка година журито намира някой по-подходящ от Рот.

Хорхе Луис Борхес

Подобно на Набоков, няколко пъти е бил номиниран за „Нобел”, но го избягват. Фенове и критици са на мнение, че той е трябвало да получи тази награда. Може би вина имат неговите политически възгледи или факта, че е признат от чилийския диктатор Аугусто Пиночет.

Мартин Еймис
Въпреки, че е е спечелил уважението на критици и читатели, Еймис не притежава голяма литературна награда. Той обаче не е огорчен, напротив. Мартин Еймис така или иначе смята, че наградите печелят само скучни книги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Книжарници „Хеликон“ са като острови на спасението в лудостта на времето

Уважаеми клиенти, четящи приятели! Напомняме ви, че всички 37 книжарници на „Хеликон“ в страната работят*. …