Начало / Свят / Психолог от „Харвард”: Хората стават все по-добри

Психолог от „Харвард”: Хората стават все по-добри

Психологът от известния университет „Харвард” Стивън Пинкър смята, че хората стават все по-добри, съобщава британският „Телеграф”. Тази теза той защитава в новата си книга „По-добрите ангели на нашата природа”, която вече е на книжния пазар на Острова. В изследването си  Пинкър застъпва тезата, че хората страдат от „фалшиво чувство за несигурност”. Ученият е на мнение, че трябва да погледнем фактите и да сме благодарни, че живеем в периода с най-ниско ниво на насилие в историята на човечеството.

Твърденията си Пинкър защитава с множество и най-различни видове експерименти и проучвания, чиито резултати цитира в 700 страници. Неговите методи са комбинация от политическа наука, културна история, статистика и психология. Той пише, че напредъка на цивилизацията е дал на човека повече самоконтрол и му е позволил да открие, че от съдействието има повече от ползи отколкото от убийството.

Книгата е може би прекалено натоварваща, заради прекалено многото данни и статистики. Минус е това, че повечето изследвания са съсредоточени основно в Европа, което далеч не е целия свят. Но това е резултат и от факта, че с изключение на САЩ и Канада, в другите райони липсват достатъчно данни. Все пак книгата е ценно четиво, независимо дали читателя е съгласен с теорията на Пинкър.

Българският читател познава Стивън Пинкър от  „Как работи умът” и „Езиковият инстинкт. Как умът създава езика”.

Книгите на Стивън Пинкър тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …