Начало / Свят / Психолог от „Харвард”: Хората стават все по-добри

Психолог от „Харвард”: Хората стават все по-добри

Психологът от известния университет „Харвард” Стивън Пинкър смята, че хората стават все по-добри, съобщава британският „Телеграф”. Тази теза той защитава в новата си книга „По-добрите ангели на нашата природа”, която вече е на книжния пазар на Острова. В изследването си  Пинкър застъпва тезата, че хората страдат от „фалшиво чувство за несигурност”. Ученият е на мнение, че трябва да погледнем фактите и да сме благодарни, че живеем в периода с най-ниско ниво на насилие в историята на човечеството.

Твърденията си Пинкър защитава с множество и най-различни видове експерименти и проучвания, чиито резултати цитира в 700 страници. Неговите методи са комбинация от политическа наука, културна история, статистика и психология. Той пише, че напредъка на цивилизацията е дал на човека повече самоконтрол и му е позволил да открие, че от съдействието има повече от ползи отколкото от убийството.

Книгата е може би прекалено натоварваща, заради прекалено многото данни и статистики. Минус е това, че повечето изследвания са съсредоточени основно в Европа, което далеч не е целия свят. Но това е резултат и от факта, че с изключение на САЩ и Канада, в другите райони липсват достатъчно данни. Все пак книгата е ценно четиво, независимо дали читателя е съгласен с теорията на Пинкър.

Българският читател познава Стивън Пинкър от  „Как работи умът” и „Езиковият инстинкт. Как умът създава езика”.

Книгите на Стивън Пинкър тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …