Начало / Любопитно / 8 книжни кафета по света

8 книжни кафета по света

Coffee cup and old bookАко сте любител на книгите, знаете колко хубав е моментът, когато откриете онази комфортна точка в града, където можете да поседнете, да отворите книгата си или да включите електронния четец и да се потопите в любимото си занимание. Книжните кафета и читателите са перфектната двойка, затова днес с помощта www.bookstr.com, ви представяме няколко от най-красивите местенца, подходящи за кафе или чай, придружени от добро четиво.

El Ateneo Grand Splendid, Буенос Айрес, Аржентина        

Често е описвано като едно от най-красивите книжни места в света. Дори и да пътувате със спътници, които не се интересуват от четенето, заведете ги в това кафе, защото си струва да се види. Някога мястото е било функциониращ театър, а днес книгите са разположени навсякъде, включително и върху сцената.

elcover_correct

Barter Books, Алнуик, Великобритания

Определено книголюбителите от цял свят си имат ново място след преустройството на тази локация – някогашната жп гара е превърната в ретро книжарница. Вътре, обаче, има камина и бюфет, които допълват мястото с всичко необходимо, включително сервирането на чай и закуска в американски стил.

Bartercorrect

Cook and Book, Брюксел, Белгия

Всяка стая тук е проектирана и декорирана по специален начин, а конкретно книжната с черни стени, покрити до тавана с около 800 заглавия. Но това не е всичко! Мястото включва градина и два ресторанта и определено си заслужава да се посети.

10_correct

Ler Devagar, Лисабон, Португалия

Името на това книжно кафе в Лисабон буквално означава „Бавно четене“. То е част от по-голям арт център и приканва читателите и артистите да се отдадат на релаксация, да пийнат чаша вино в компанията на хубава книга. Дизайнът е колоритно допълнен от гигантска скулптура на жена на велосипед, която буквално виси над главите на посетителите.

37928_correct

El Péndulo, Мексико Сити, Мексико

Хитро наречено „Махалото“, това място е изпълнено с книжни хрумки от всякакво естество. Като се започне от бар Буковски, мястото изглежда изпълнено с книги от пода до тавана. И въпреки че книжните кафенета обикновено залагат на интернационалната кухня, тук се придържат към традициите, така че можете да придружите Хемингуей с такос.

el_correct

Tranquebar, Копенхаген, Дания

Мястото носи странното си име като наследство от датската колония в индийския щат Тамил Наду, създадена през 1620 г. Името и остава популярно и днес на нея е кръстено книжното кафе в Копенхаген, а повечето книги, продавани в него, са на тема пътешествия и са от чуждестранни автори. Разнообразие от международни гости на града ползват уютното местенце, за да се срещат и да споделят идеи.

376g_correct

Every Thing Goes Book Café, Стейтън Айлънд, САЩ

Ако сте в Ню Йорк и хванете ферибота до Стейтън Айлънд, там ще останете изненадани от това малко кафе. Натруфенко и симпатично, то включва беседка, машина за еспресо, био шоколад и винилни плочи. А, и книги, разбира се! Това е перфектното място за среща на интелектуалци и любители на изкуството.

11849029_correct

The Bookworm, Пекин, Китай

Това не е просто кафе книжарница, а място за книжни представяния, тематични събития и клубове, както и музикални събития. Таванът е покрит с оранжева драперия, за да вдъхнови посетителите си. Не по-малко вдъхновяващо действат и над 30-те вида уиски, предлагано на специалния бар.

bookworm_correct

От изброеното дотук става ясно, че четенето става все по-популярно и обичано в световен мащаб, а разстоянието до всяко едно от тези кафета е само едно пътешествие.

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 юли – 7 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Призраци на Камино от Джон Гришам 2. Господар на леността − Кн.4 Господари …