Начало / Свят / Нийл Геймън обяви продължение на „Никога, никъде, никой“

Нийл Геймън обяви продължение на „Никога, никъде, никой“

Nikoga-NikadeНийл Геймън, чиято последна книга за скандинавската митология е в челните места по продажби, обяви, че следващият му проект ще е продължение на романа му от преди 20 години „Никога, никъде, никой“. В книгата обикновеният младеж Ричард Мейхю попада във фантастичния свят на подземен Лондон, населен с легендарни персонажи сред бездомниците. Идеята идва от чат на Геймън с негов приятел, комедийният актьор Лени Хенри, който предлага концепцията за племена от бездомни, живеещи под нозете на „обикновените“ жители на Лондон.

„Никога, никъде, никой“ е вероятно най-интерпретираната творба на Геймън, започвайки със сериала на ВВС от 1996 г. През 2005 г. излиза и като комикс, а през 2013 г. – като радио адаптация. Историята е поставяна и на сцена няколко пъти. Не веднъж Геймън е заявявал, че ще напише продължение, но сайтът му най-накрая разкри и заглавието – „Седемте сестри“, а по време на събитие авторът дори сподели, че вече има три глави и допълни: „Явно това ще е новата книга“. Геймън споделя, че за романа е вдъхновен както от събитията по света през последните 20 години, така и от работата си в Агенцията за бежанците на ООН. Благодарение на тази си дейност той посещава бежански лагери в Близкия изток и разговаря с хора, избягали от конфликта в Сирия.

„Когато преди почти 25 години с Лени Хенри измислихме идеята, ние го направихме, за да говорим за бездомните, отхвърлените и то по един вълнуващ и забавен начин, с което да променим създанието на хората. „Никога, никъде, никой“ ми даде възможност да говоря за много сериозни неща по един абсурдно весел начин. И днес, поглеждайки назад към последните 20 години, към работата ми за ООН, към състоянието, в което е Лондон в момента, осъзнавам, че е време да направя нещо“, споделя Геймън и още: „Има неща, които ме изпълват с гняв, неща, на които държа и искам да вкарам в роман. Вече имам три солидни глави от книга, наречена „Седемте сестри“.

Заглавието на продължението идва от древна област от днешния северен Лондон, изпълнена с митове и легенди. Една от тях е свързана със седем бряста, посадени в кръг, което се свързва с езическите обичаи от римски времена. Преди четири века мястото е известно като Зелената страница (бел. ред. – транслитерира се като Пейдж Грийн), което може би е чудесно име за нов главен герой.