Начало / Любопитно / Наръчник на книголюбеца в чужбина

Наръчник на книголюбеца в чужбина

FY776LBGXEI6EGP.RECT2100Едно от правилата на пътуването, особено ако е продължително, гласи „Когато си в Рим, прави като римляните“.

Но ако сте любител на книги, четенето на това, което харесват местните, може да е невъзможно заради езиковата бариера.

Вероятно сте взели няколко книги в багажа, но те няма да стигнат задълго, в някакъв момент ще се нуждаете от свежи попълнения.

И въпреки че четенето е най-добрият начин да научите език, може да не успявате да прочетете цяла книга на езика на държавата, в която сте се заселили за по-кратко или по-дълго.

А дори и да можете, вероятно ще е по-релаксиращо, а и лесно, да прочетете нещо на родния си език.

Така че сайтът www.bookriot.com предлага няколко насоки как да живеете в чужбина и да можете да кажете „Дойдох, видях, прочетох“.

Проблем едно: Как да се доберете до книги?

Библиотеките

Често ги пренебрегваме, но те са вероятно най-добрият източник на литература на различни езици. Повечето каталози дори предоставят възможност да се филтрират книги по език. Нямате карта? Освен ако библиотеката не е частна, шансовете ви просто да влезете и да почетете безплатно са големи. Няколкочасовото четене в библиотека е прекрасен начин да прекарате събота или неделя следобед.

Книжарници

Друг очевиден източник на книги, въпреки че чуждестранните книги там може да са по-малко. В големите градове може да откриете дори цели специализирани книжарници, но ако нямате късмета да живеете на такова място, намирането на книги на определени езици може да е предизвикателство.

Ето и някои правила:

Хвърляйте по едно око на големите вериги.

Търсете в Google. Понякога дори по-малките градове имат организирани общности от чужденци, които споделят книги помежду си.

Потърсете често посещавани места, свързани с родината ви – базари, специални магазини и т.н.

Не се ограничавайте само със специализираните книжарници, наглеждайте и масовите! Понякога на най-неочакваните места можете да откриете истински съкровища.

Посещаването на книжарници има и друг плюс – там можете да срещнете хора като вас, които не само, че обичат да четат, но и говорят на същия език, буквално.

А понякога такива места организират и езикови курсове, което си е цял допълнителен източник на четива.

Не забравяйте и възможностите за онлайн пазаруване, макар че най-големите сайтове не винаги доставят навсякъде.

Електронните книги вероятно са първото, за което сте помислили, прекрачвайки границата на родината си. Те могат да направят живота ви много лесен, а и можете да ги купувате без досадната доставка, дори когато става дума за напълно нови заглавия.

Проблем две: Пренасянето на книгите до родината

Ако сте успели да се сдобиете с така желаните книги, честито! Но сега е време да се прибирате и е очевидно, че няма как да ги поберете в багажа си. Какво трябва да направи един истински библиофил в тази ситуация?

Първо, обмислете да раздадете всичко без любимите си заглавия. Знаем, че е болезнено, защото вероятно сте вложили в тези книги пари и време, а и те представляват малък остров, подобен на дом в непозната земя. Но наистина раздаването им е най-добрата опция за вас. Ако знаете книжарница, която изкупува книги на вашия език, страхотно! Ако ли не, намерете библиотека или ги подарете на други чужденци, които остават след вас. Оставете ги в лобито на хотел или на най-различни локации и нека ловът за съкровища започне!

Очевидно е, че няма да можете да се разделите с всички книги, затова останалите трябва да изпратите в къщи. Да, точно така, да изпратите, не да напъхате в багажа си. Освен ако не искате да плащате големи суми за свръхбагаж, а освен това да влачите същите тези книги по пътя към и от летището. Изпращането на книги в къщи може да звучи като скъпо начинание, затова и повечето вече сте ги раздали, но е най-практичното решение.

С тези прости правила ще си доставите известен комфорт, запазвайки любимия си навик навсякъде, дори живеейки в чужбина. Но не забравяйте от време на време да оставяте книгата настрана и да разглеждате – все пак непознатите места могат да бъдат интересни почти колкото добър роман.

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 април – 5 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …