Начало / Свят / Къщата на Мечо Пух се продава

Къщата на Мечо Пух се продава

tus100341_23_gal.jpg__800x600_q85_cropИскали ли сте някога да се разходите в Голямата гора с Прасчо или да се помотаете в страхотната къщичка на Мечо Пух? Знайте, че не сте единствените – книгите на А. А. Милн са обичани от мнозина почти век след издаването им. А сега къщата, където тези класически детски творби са написани, е обявена за продан, съобщи www.smithsonianmag.com.

Английската ферма Кочфорд, където Алън Александър Милн живее със семейството си и пише книжките за Мечо Пух, е на пазара. Имотът включва реновирана селска къща и близо 40 декара земя в класически английски стил с допълнителна стойност на предишните обитатели. Според агенцията, продаваща имота, той има шест спални и четири бани. Построена в средата на 16 век, къщата става убежище за евакуирани семейства през Втората световна война, а по-късно е собственост на китариста на Ролинг Стоунс Брайън Джоунс, който умира там през 1969 г.

Имотът включва ябълкова градина, лятна къща, плувен басейн, градини и дори статуя на Кристофър Робин. Тя представя истинския Кристофър Робин Милн, който заедно с плюшените си животни вдъхновява бащата да напише историите след Първата световна война. Но вероятно най-впечатляваща в имота е т.нар. от Милн Голяма гора.

В реалния живот тя е част от гората Ашдаун – някога ловно поле за елени, а сега защитена теротирия. Днес се предлагат туристически обиколки в гората, включително до мостчето, от което Мечо Пух и Прасчо хвърлят съчки във водата. Мостът, от който истинският Кристофър и бавачката му хвърлят пръчки, се намира в непосредствена близост до продаваната къща.

Милн, който изгражда литературната си кариера чрез пиеси и детективски истории, скоро се оказва, че пише само детски книжки след първия разказ, публикуван в сп. „Пънч” и превърнал се във феномен. Това наследство го преследва, прикривайки по-значимите му творби. Същата е и съдбата на сина му, който цял живот е свързван с известното мече. Като реално вдъхновение на Мечо Пух, той е принуден да участва в публични прояви и понякога е тормозен от хора, които не могат да разграничат литературната реалност от истинския живот.

Славата идва със своите последици за Милн. Тя ще се отрази и на цената на имот, първоначално обявена за 2.38 млн. долара. Но за някои почитатели на историята тя може да си струва и по-голямо гърненце с пари.