Начало / Автори / Джеймс Джойс: „Затворете очи, за да прогледнете!”

Джеймс Джойс: „Затворете очи, за да прогледнете!”

Днес празнуваме рождения ден на Джойс

Точно на 2 февруари през 1882 г. се ражда бъдещият писател. И се превръща в един от най-ценните подаръци, поднесени от Ирландия на света.

Портрет на писателя като не толкова млад
Портрет на писателя като не толкова млад

Често казват, че Джойс е част от особения дух на литературата през миналото столетие. Може да срещнете името му например до тези на Вирджиния Улф или Марсел Пруст. Джойс обаче е различен. Експериментира с думите като никой друг преди него. И се появяват шедьоври. Ражда се „Одисей”, също „Портрет на художника като млад”, още много творби.

Много важно за него е семейството

Предани католици, родителите му искат детето им да постъпи в йезуитски колеж. Израствайки, той се разграничава от църквата, но големите й философи оставят следа върху начина му на живот. Вярата се запечатва и в произведенията му.

Още на 21 Джойс заминава за Париж и напуска родината си – от този момент нататък Ирландия е като сянка в живота му, отблясъците й са в творбите му, но все по-надалеч от самия него.

Паметна плоча в Триест
Паметна плоча в Триест

Приемат го противоречиво

Скарва се например с ирландския си издател, който за наказание изгаря последния тираж от 1000 бройки на „Дъблинчани”. Дори знаковият роман „Одисей” среща голяма съпротива. Излиза във Франция, но другаде е забранен от цензурата заради „неприлично съдържание”.

Джойс има много таланти

Например пее хубаво и дори печели награда от музикален фестивал. Обича киното, като открива собствен киносалон в Дъблин, но с окончателното напускане на родината и това му начинание замира.

Най-щастливите му часове са в Триест

Макар че из цял Дъблин има свидетелства за това колко е важен писателят за ирландците, самият Джойс намира идеалната творческа атмосфера в италианския днес град. По-късно превръща отново Париж в свой дом, също и Цюрих, но като че ли литературната основа на всичко, което създава, е положена именно в Триест. От един скромен учител на име Джеймс Джойс. Мечтател, способен да напише роман на собствен език, какъвто е „Бдение над Финеган”. Писател, притежаващ таланта да създаде огромна книга, чието действие е съсредоточено в един-единствен ден – „Одисей”.

Паметник на писателя - отново в Триест
Паметник на писателя – отново в Триест

Ето няколко прекрасни цитата от Джойс…

  • „Животът е като ехо. Ако не ти харесва това, което чуваш, промени онова, което казваш.”
  • „Историята е нощен кошмар, от който се опитваме да се пробудим.”
  • „Гениалният човек не греши. Недостатъците му са съзнателни и отварят пътя към откритията.”
  • „Миналото бива поглъщано от настоящето, а то живее само от това, че ражда бъдещето.”
  • „Затворете очи, за да прогледнете.”

Прочетете още

David-Attenborough

Сър Дейвид Атънбъро на 98: „Имаме последна възможност да спасим света!”

Пророчествата на естественика са мрачни Сигурно най-известният природолюбител на нашето време е роден в началото …