Начало / Свят / Повече хартиени книги са продадени през 2016 г. в САЩ

Повече хартиени книги са продадени през 2016 г. в САЩ

1876833_bВъпреки че 2016 година не беше от най-добрите – нямаше големи бестселъри в художествената литература, а изборите всмукаха почти целия обществен дебат, в това число и за култура – увеличението в продажбите на хартиени книги спрямо 2015 г. е 3.3%, сочат данни за САЩ, обхващащи 80% от продажбите като цяло. Общо продадените издания са 674 милиона, а това е третата поредна година на растеж. Това отбелязва един от най-популярните сайтове в жанра на книгоиздаването www.publishersweekly.com.

За повечето печатни формати годината беше много добра, като нарастването при твърдите корици през 2016 г. е с 5.4%, при меките корици – с 4%, а при твърдите детски книжки – със 7.4%. Продажбата на джобния формат спада след въвеждането на електронните книги, като за 2016-а намалението е със 7.7%, а при аудио книгите този процент е 13.5%.

Най-голямото покачване е при нехудожествената литература, където продажбите скачат с 6.9% спрямо 2015 г. Някои подкатегории отбелязват устойчив растеж. Сред тях са изданията за приложни изкуства и хоби, където бумът на книжките за оцветяване за възрастни продължава да има значителен ефект въпреки забавянето спрямо пика от 2015 г. Религиозната литература и книгите за самопомощ също бележат ръст, въпреки че при тях причините са различни. Няколко значими имена, сред които и папа Франциск, публикуваха свои издания през 2016 г. и отбелязаха шестцифрени продажби. Категорията самопомощ е захранена само от едно ново издание сред петте най-продавани.

Художествената литература отбелязва спад с 1% в продажбите. На 2016 г. й липсваха бестселъри от калибъра на „Момичето от влака“ и „И страж да бди на пост“. Вместо това изданието с меки корици на „Момичето от влака“се нареди на първо място с продадени 955 000 копия – с почти четвърт милион повече от втората в класацията „Човек на име Уве“ на Фредерик Бакман.

Почти всички подкатегории на художествената литература приключиха годината със спад. Единствената светлина дойде от комиксите и графичните издания, при които се отбеляза 12% нарастване в продажбите.

Продажбите на младежка литература нараснаха с 3.8% спрямо 2015 г., като водещи бяха двете части на „Хари Потър и Прокълнатото дете – първа и втора част (специално предварително издание на сценария)“ на Дж. К. Роулинг, от които се продадоха 4.5 милиона печатни копия. Това е едно от трите заглавия, продало над милион копия заедно с последната книа от серията за Дръндьото на Джеф Кини (1.1 милиона) и „Killing the Rising Sun“ на Бил О’Райли и Мартин Дъгард (1.1 милиона). За сравнение, през 2015 г. шест заглавия се продадоха в поне един милион копия.

В големите вериги магазини, например Уолмарт, беше отбелязан спад в продажбите на книги с 5.3%. Независимите книжарници и вериги, както и Amazon, за сметка на това отбелязаха ръст от 5%.

Прочетете още

DSF1882h

Всеки десети исландец е написал книга

Езикът на страната се използва все по-малко Населението на острова е около 350 хил. души, …