Начало / Любопитно / Как да намерим успокоение в книгите

Как да намерим успокоение в книгите

readigКнигите могат да значат много и различни неща в зависимост от обстоятелствата, при които ги разгръщаме: могат да отворят съзнанието ни, да ни провокират да действаме, да ни изплашат или да ни мотивират. Но могат и да ни успокоят, когато се нуждаем от това. Те са решението, когато тревожността ни настига. За мнозина четенето е религия и мнозина имат любими „свещени” текстове. Но да намериш перфектното успокояващо четиво не е лесно. Ако пък имате достъп до много книги, изборът става още по-труден. Затова ви предлагаме система, чрез която да намерите вашето перфектно успокояващо четиво.

  • Преценете какво не искате. За някои хора това са текстове за насилие, независимо дали срещу хора или животни. Други не обичат книги за разбити семейства, защото техните са идеални. Трети избягват романтични четива заради наскоро приключили връзки. Преценете внимателно и запишете или запишете тези предпочитания.
  • Дайте си сметка кои книги наистина са ви харесали преди. На този принцип действат препоръките на книжарите и библиотекарите. Разровете мозъка си за най-приятните четива, които са ви накарали да се почувствате наистина добре. Нека тези автори и жанрове влязат в системата ви за избор!
  • Открийте сходствата! След като си спомните няколко приятни заглавия, намерете общите им черти. Дали пък всички те не са мемоари? Или по някакъв начин включват храна? Може би всичките са класически творби, писани преди ХХ век. Каквито и да са сходните черти, важното е, че те обединяват книги, които са ви накарали да се чувствате удовлетворени от прочетеното.
  • Включете страстта/хобитата/интересите си. Вероятно това изглежда очевидно, но ще се учудите колко много книги, занимаващи се с интересни за вас теми, чакат да ги прочетете. Да прочетете за нещо, което познавате и харесвате, от нова перспектива може да бъде ободряващо и вдъхновяващо. Екологично фермерство, Star Wars, дори погребална индустрия – независимо какви са вашите интереси, твърде вероятно е да откриете книги за тях.
  • Изберете си детска книжка. Всъщност много от четивата за по-младите читатели са дълбоко подценявани като подходящи и за техните родители, дядовци и баби. Сред приятните неща на детските книжки са богатството на стила и емоциите, които обаче са съпътствани често от красиви илюстрации, но не и от притеснения за травмиращи описания и сюжети, което може би е предпочитано, когато търсите успокояващо четиво.
  • Не забравяйте да се смеете – това е най-доброто лекарство за тежки ситуации. А броят на хумористичните мемоари по рафтовете е забележителен.

редложихме ви списък с насоки, теми и идеи – това е. Следващата стъпка е да грабнете книгата и да забиете нос в нея. Звучи като нещо просто, но понякога това е най-трудната част. Ако книгата не ви допада, не се страхувайте да я зарежете – животът е твърде кратък, за да си губим времето с четива, които не са ни по вкуса. А ако все още не сте намерили вашата книга, във всяка книжарница с радост ще ви съдействат в търсенето. Понякога с препоръка в ръцете ни попадат истински шедьоври.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …