Начало / Свят / Книга на Нютон бе продадена на търг за 3,7 милиона долара

Книга на Нютон бе продадена на търг за 3,7 милиона долара

080609-isaac-newton-02Подвързана книга на Исак Нютон, съдържаща идеи по математика и физика, се превърна в най-скъпия научен труд в света. Ценното издание бе продадено на търг от „Кристи“ за 3,7 милиона долара.

Книгата има заглавие на латински: „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica“ – „Математически принципи на природната философия. След като я написал, прочутият физик, живял между 1642 и 1727 г., дал книгата на английския астроном Едмънд Халей за редакция. Тя била отпечатана и продадена в Лондон преди повече от 300 години, през 1687 г.

Айнщайн нарича произведението на Нютън „вероятно най-великото интелектуално постижение“. В него са формулирани и популярните три закона на Нютон.

Първоначално от аукционната къща очакваха известен интерес към книгата, като предполагаемата цена беше между милион и милион и половина долара. Необявен колекционер обаче вдигна наддаването до 3 719 500 долара. Книгата е с размери 23,7 на 18,6 см и съдържа 252 страници. На първата страница Нютон пише: „Господин Едмънд Халей не сами ми помогна с коректурата и се погрижи за схемите, но се погрижи трудът ми да стане обществено достояние“.

Единственото друго оригинално, подвързано с кожа, копие на „Principia“, както наричат труда, се появява на бял свят преди 47 години. То е било подарък на Крал Джеймс II (1633-1701). От „Кристис“ го продават на търг в Ню Йорк през декември 2013 г. за около 2,5 милиона долара.

Прочетете още

uni

Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Книгата излиза преди 41 години и се превръща във феномен Бестселърът, който се превърна успешно …