Начало / Читатели / Как четенето ще ви помогне да преживеете празниците

Как четенето ще ви помогне да преживеете празниците

232133Празниците дойдоха. Всеки се прибира у дома, за да прекара малко време със семейството си, да се откъсне от работното си място, или училището. И започват срещи – със стари приятели, с познати…

Но!

Всеки от нас има онзи чичо… Или леля… Които ви карат да мечтаете за край на семейното коледно събиране и да избягате някъде, ама много далеч. Например в Света на диска (ако още не сте прочели „Под пара“). Често семейните празници бързо се превръщат в адска скука и Ви припомнят причините, поради които сте се преместили да живеете на километри от родния град. И в един момент постоянните подканяния от майка Ви, или (още по-лошо) баба Ви, да изядете още едно парче, или да ви сипят още малко, започват да Ви тежат не само на стомаха.

christmas-bookСайтът www.bookstr.com предлага няколко съвета как четенето може да Ви помогне да избегнете всичко това и да преживеете празниците.

  1. Четете някоя много сериозна книга, нехудожествена литература

След като се осведомите за всички световни проблеми и грешки, просто кажете сложното и предизвикващо респект заглавие и се извинете, че трябва да я довършите. Ако Ви попитат, обяснете, че точно тази книга е изключително важен труд за психоанализата и ако не я дочетете възможно най-бързо, може да пропуснете възможността да преминете на следващото ниво в разбирането на света.

stock-footage-woman-reading-book-on-sofa-christmas-tree-in-background

  1. Четете някоя книга, която родителите Ви обожават

Да кажем, че баща Ви, например, е запален фен на „Властелина на пръстените“ и се въодушевява като говори за джуджета, елфи и орки, които го карат да се чувства като последния човек. Използвайте това, когато Ви помоли да му помогнете да почистите мазето. Веднага се съгласете, но уклончиво с думите: „Само половин час ми дай, че съм на 150-та страница и съм затънал в пътешествието на Фродо в Мордор. Не мога да се откъсна!“ Няма начин да не ви остави намира. Използвайте „Отнесени от вихъра“ при всяка молба от страна на майка си…

  1. Четете политическа литература

Това ще проработи само ако семейството Ви има строги политически убеждения. Но се постарайте роднините Ви да не могат да оборят избрания автор. Нито пък да могат да Ви го разяснят.

  1. Четете книга на друг език

Винаги си искал да подобриш френския си? Или пък да задълбочиш речниковия си запас по английски? Или да разберете как звучат трилърите на Долорес Редондо на родния й испански? Семейните Коледни празници са идеално време. И винаги можете да кажете, че шефът Ви дава повече бонуси на служителите, които знаят повече езици. Или пък искате да опресните познанията си по френски, изучаван като втори език в гимназията.

  1. Четете източна философия

Когато родителите Ви ви потърсят да свършите нещо, напомнете им, че всичко материално е незначително. И прочие. И се отдайте на съзерцание, докато се откажат да Ви занимават.

Шегата настрана. Коледа е прекрасен, светъл празник, а събирането на семейството около елата няма равно на себе си изживяване. Това е времето, в което даваме топлина и засвидетелстваме любовта си един към друг. Насладете се! Но не забравяйте и себе си и любимото си занимание – четенето. Защото какво по-хубаво от една интересна книга в една „тиха нощ, свята нощ“?!

Светла, уютна и весела коледа, приятели!

Прочетете още

nathan-lemon-W7nbakRx1Ks-unsplash

От книжарите – под елхата

Най-специалните предложения Книжарите на „Хеликон“ изпращат още една година, изпълнена с емоции – през ръцете …