Начало / България / Магдалина Станчева вади непубликувани скици на гения Стефан Кънчев

Магдалина Станчева вади непубликувани скици на гения Стефан Кънчев

Книгата „Анонимният известен“ – първото подробно изследване на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915–2001), ще бъде представена на 12 декември, понеделник, от 19 ч в столичния клуб „+ това”. Авторката на изследването Магдалина Станчева е работила върху проекта от лятото на 2008 г.

В книга се откриват непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от Кънчев знаци. Магдалина Станчева илюстрира защо и как големия график си е спечелил репутацията на един от най-продуктивните и забележителни майстори на логотипа и запазения знак на всички времена.

Стефан Киров Кънчев е художник, график-приложник, народен художник от 1971 г.Роден e на 6 август 1915 г. в град Калофер. Баща му е иконописец.Учи стенопис в Художествената Академия, София, при проф. Дечко Узунов между 1940 и 1945 г. Автор е на много корици на книги, плакати, запазени фабрични и търговски марки и др.От 1945 участва в много изложби и биеналета в България и в чужбина: Белград, Будапеща, Берлин, Москва, Варшава, Бърно, Любляна, Ню Йорк — I световна изложба на запазената марка. Печели конкурси за шрифт, плакат, запазени марки, оформяне на книги и др.

Проф. Роланд Хенс (автор на предговора на „Анонимният известен”) за Стефан Кънчев тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …