Начало / България / Книгата му зелена – авторът ù хърватин

Книгата му зелена – авторът ù хърватин

e%d0%ba%d0%b8%d0%bf-%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be

ГАБРОВО
Късметлии са габровци. Нищо, че им се носи славата на – нека така да го кажем – разумно пестеливи. В случая обаче става дума не за пестеливост, а за щедрост. Щедрост на таланти, събрани в едно – в Цветомир Цанков, който в момента е „човекът-оркестър” в тукашния „Хеликон”.
Габровската хеликонска одисея има няколко етапа, а пътят ù е криволичещ. Първата книжарница е открита през есента на 2004 г. като част от търговски център. Търсейки самостоятелност и открояване на облика си, след година тя се мести на по-уединено място, но поради отдалечеността си от търговската част на града така и не става особено популярна. После преминава в „нелегалност” – превръща се в офис с един служител, който работи с индивидуални поръчки. И ето че идва МОЛ-овият етап – истинска, богато разгърната книжарница, която смело може да бъде наречена стожер на търговската сграда. Управителят Иван Гутев е добре познат в Габрово, а джазменът Цецо, с двете си висши образования от Музикалната академия „Панчо Владигеров” и НАТФИЗ,  е специалист както в музиката и киното, така и в необятния свят на книгите.  Да му дадем думата:

„Хеликон” отвори врати в Габрово през ноември 2004 година в едно приветливо помещение в идеалния център на града, което и до днес си спомням с топли чувства. Тогавашният екип с управител Христина Димитрова създаде представително ядро от клиенти, обичащи книгата. Бях част от това ядро и в един момент се осмелих да полюбопитствам дали от мен може да излезе книжар. Така през 2007, след една ревизия, която буквално ме „потопи” в професията, за известно време попаднах в чудесния свят на книжарството.  В края на март 2010 година книжарницата се премести в новооткрития „МОЛ Габрово”. По това време буквално се бях изнесъл във Велико Търново и работех активно (а и до днес успявам) като певец на свободна практика. Но по покана на тогавашния управител Иван Гутев – мой приятел от детинство – в началото на 2013 година се завърнах в книжарницата. Тя вече се бе утвърдила като любимо място не само за редовните си клиенти, но и за посетителите на мол-а от града и цяла България. Една от най-добрите ни инициативи, която вече трета година е „запазена марка”, е видни габровски хора на духа в рамките на един вечерен час да говорят за любимите си книги. Гостите, имали късмета да попаднат на точното място и в точното време в „Хеликон”, неусетно влизат в непринуден диалог с тях и дълго не искат да си тръгват.  Книжарницата ни представя най-различни български автори – от историческото изследване до поезията и прозата. Но негласно гонената от нас цел винаги е била да има баланс между представянето на местните творци на перото и по-„популярните” им колеги от страната. Тук са идвали Калин Терзийски и Андрей Велков, а Иво Сиромахов за половин година дори ни гостува два пъти. Разбира се, и тийнейджърският любимец Емил Конрад, който в един октомврийски ден миналата година предизвика очакваното стълпотворение от около 500 подрастващи, разтърсило „из основи” целия мол. През последния месец представихме две диаметрално противоположни книги. На 5 ноември с много артистизъм поетът Петър Чухов поднесе посланията на най-новата си стихосбирка „Сбогуване с нарцисизма”. А две седмици по-късно по инициатива на издателство „Mилениум” телевизионната продуцентка Александра Иванова разказа на гостуващите дами как се е справила с наднорменото си тегло и раздаде автографи върху хита си „Размерът има значение”. Пак в началото на месеца в съседната зала „Общество по фолклор” книгите си представи и Нидал Алгафари. Казвам го, защото преди това влезе при нас и сърдечно се ръкува с мен – не защото съм Цветомир Цанков, а защото работя „за книгите и хората”.

%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf-%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Книжарницата на „Хеликон” в старопрестолния град е открита през август 2009 г. Колкото да е странно, тя заема празното дотогава място на книгопродавница в града. Екипът ù е амбициозен – състои се от преподавател в катедра „Книгоиздаване” и от книжари, до един възпитаници на хуманитарните специалности на ВТУ и тази по книгоиздаване.
Станислава Чалъкова и Зорница Чернева под ръководството на Стефка Чернева са сред първите хеликонски книжари във Велико Търново. Станислава и Зорница са наградени с грамоти за най-добър книжар в „Хеликон” от ръководството на фирмата. През годините екипът постепенно се сменя, като част от него са били Александрина Нанчева и Мартин Лалев. От съвсем скоро към книжарското им семейство във времето се присъединяват Наталия Карапенчева и Зорница Гроздева под наставленията на Мартин. Тези млади хора правят впечатление на клиентите с хъса си за работа, с книжните си познания, с ведростта си и с изключителна си контактност. Неуморни в прякото общуване, те са пълни с идеи за срещи с гости-писатели, организатори и участници са в текущия културен и обществен живот.  Наред с тях, във великотърновския „Хеликон” книги са препоръчвали и „ВИП книжари” като Михаил Вешим, Нидал Алгафари, Георги Господинов, Илиян Любомиров (Августин Господинов). Гостували са и редица български  автори, сред които  Емил Андреев, Иво Сиромахов, Стоян Николов – Торлака, Андрей Велков, Краси Зуркова. И тук като в Габрово опашката от фенове на Емил Конрад се проточва на десетки метри. Имало е и непредвиждани посещения. Веднъж, заради януарските снегове, Мария Донева се оказва без възможност да се прибере в родната Стара Загора, след като е гостувала в „Хеликон” Плевен. Поетесата стига до Велико Търново – и дотук. Вместо да се отчайва, тя решава да си избере книга от хеликонската книжарница. Но тайното ù посещение само зарадвало книжарите, които веднага разпознали една от любимите български поетеси. Друга изненадваща визита е също от поетеса – финландката Хели Лаксонен избира „Хеликон” Велико Търново, за да остави за читателите си няколко екземпляра с автографи на стихосбирката си „Крава и бреза”.

Като повечето от книжарниците на „Хеликон”, и великотърновската взема участие в различни инициативи по случай международния ден на детската книга, международния ден на книгата и авторското право, Благовещение. А пък през 2010 г. тук е написано най-дългото любовно писмо. С него книжарницата е удостоена с приза за най-любовчийска книжарница. Така че, драги приятели на книгата, когато сте във Велико Търново, не пропускайте да се отъркате о тези чаровни любовчии. И задължително си вземете по някоя книга от тях!

%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd

ПЛЕВЕН
Компактна, симпатична, уютна, различна от всички видове магазини, плевенската книжарница се ражда на 5 май 2015. Двадесетото светилище на „Хеликон” не случайно заема мястото, на което преди години също е имало книжарница. Явно то е наситено с книжна енергия, с потенциал да привлича поколения плевенчани. „Макар и появили се отскоро, книжното ни местенце в центъра на града вече намери своите редовни и лоялни клиенти”, радват се от екипа. „Някои от тях, добре информирани с книжния ни график, нетърпеливи да получат винаги най-новите заглавия, идват още в деня на доставката им. Други – вярно, неволно – направо ни предизвикват. Какво ще кажете например за това: една клиентка беше забравила автора и заглавието на книгата и единственото, което помнеше, беше, че авторът е хърватин, а книгата – зелена. Друг път момиченце описа търсената от него книга така: „На корицата има татко, стъпил в отпечатък от лапа и една вързана мечка”.
Естествено, намерихме книгите и удовлетворихме клиентите си, но ето че веселите спомени останаха.” Книжарницата бързо утвърждава позициите си както с многообразието си от заглавия и с бързите си доставки, така и с подредбата, комфортната атмосфера и уютната си обстановка, които клиентите по достойнство оценяват. За всичко това от самото начало се грижат Вили Христова и Ели Печева, а от скоро част от екипа е и Яна Андреева. Завършили съответно „Международни икономически отношения”, „Книгоиздаване” и „Журналистика”, тях ги обединява любовта им към книгите. Различните им специалности и интереси им позволяват да си помагат, да се допълват, да се учат една от друга. И понеже споделят една и съща страст, разбирателството им е естествено. От своя страна, клиентите не ги оставят да скучаят. Веднъж се опитват да ги убедят, че биографията на Илън Мъск е детска книжка, друг път питат дали още я има онази книга с корица от „ярешка кожичка”. А как да посрещнат въпроси дали продават рафтове за книги или пинг-понг топчета, освен с усмивка. Не липсват и клиенти, които, благодарни за вниманието, им оставят малки подаръци –  мартенички, шоколад, цветя. Като емблематичен за книжарките остава коментарът на господин, който с влизането си изрича: „С тази книжарница вече сме в Европа!”. А фразата „Най-накрая Хеликон и в Плевен!” за тази година и половина дочуват честичко. Техни гости са били поетесата Мария Донева (дето замръкна във Велико Търново), Джеки Стоев, Христо Илиев-Чарли. Идвали са и Евгени Димитров – Маестрото, актьорът Стоян Радев, Иво Сиромахов… „Харесваме работата си, защото е интересна, вълнуваща, по детински забавна, често фантастична и изумителна. Защото „книгите са единствената преносима форма на магия”, казват те. И като виждаме блясъка в очите им, отдадеността им на работата, желанието им да се учат и израстват, не може да не си кажем, че те са една от надеждите на „Хеликон”.  Дано Джеръм Дейвид Селинджър ги закриля от отвъдното – все пак той е авторът на „Устата ми хубава – очите ми зелени”!

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …