Начало / Класации / Други / Най-добрите кримки на 2016-а

Най-добрите кримки на 2016-а

crime-book-groupКриминалните книги заляха пазара през 2016 г., твърди в. „Гардиън“. Те намериха място дори сред номинираните за наградата „Ман Букър“ – Грейм Макра Бърнет забърква сложна амалгама от трилър и литературна игра в „His Bloody Project“, представяйки възможността Умберто Еко да бъде съживен назад във времето и по-специално в Шотландските Хайлендс през 19 век.

Българските фенове още не са имали щастието да се запознаят с много от посочените в класацията на „Гардиън“ криминалета, но със сигурност те ще са сред фаворитите за превод и публикуване от страна на родните издатели през 2017 г.

Иън Макюън също взриви жанровите граници – в „Nutshell“ „Хамлет“ е пренаписан като криминална история, в която нероден човешки плод е едновременно детектив и възможна жертва.

Мечтата на читателя за дълъг, заплетен като лабиринт роман, който сякаш никога е свършва, е великолепно изпълнена от „Six Four“ на Хидео Йокояма. Японският бестселър разказва за полицейско-прокурорска конспирация, включваща две изчезвания, които представят по драматичен начин съзнанието и живота в съвременна Япония.

Сред по-познатите имена на пазара през 2016 г. беше шестата книга от поредицата на известната у нас с „Нещо чака сред дърветата“ Тана Френч „Dublin Murder Squad“ – „The Trespasser“. Почитателите на първите пет романа ще са запленени от още по-дълбокия поглед в съзнанието на детектив Антоанет Конуей, докато тя разследва на пръв поглед прост случай на убийство, който я тласка към размисли за личните и професионалните й убеждения.

След новите приключения за Шерлок Холмс и Джеймс Бонд, Антъни Хоровиц се завърна към „Magpie Murders“ – очарователен пъзел, в който невзрачен английски писател може да е описал ужасни сцени от реалния си живот в последния си ръкопис.

Въпреки заетостта си с телевизионни продукции, сред които „Фарго“ и „Легион“, Ноа Хоули намери време да продължи писателската си кариера с „Преди катастрофата“, която точно като предшестващата я книга „The Good Father“ се базира на семейна драма. Сюжетът включва политически изборен мениджър и ранни визуализации на триумфа на Доналд Тръмп.

Друг писател, добил популярност от телевизията, е Ан Кливес. По думите й, тя е писателят, който най-добре използва ландшафта в творбите си и това е така и в последния й роман „Cold Earth“ – седмият от поредицата „Shetland“. В него земно свлачище разкрива престъпление.

„The Woman in Cabin“ на Рут Уайър продължава традицията на Агата Кристи – в романа журналистка, пътуваща на круизен кораб, започва да се съмнява дали не е станала свидетел на престъпление.

Забележителен е дебютът на Санджида Кай „Bone by Bone“. В романа писателката проследява докъде може да стигне една майка в стремежа да защити детето си.

Едва ли властите в английския град Хъл са благодарни на Дейвид Марк. В петия си роман „Dead Pretty“ той описва убийства на фона на крайна бедност именно в този град, който през 2017 г. ще е Град на културата на Великобритания. Като бивш репортер Марк има сериозен поглед върху подземния свят в градовете.

Марк Билинам се откъсва за малко от поредицата си за детектив Том Торн и създава класическа криминална история в лицето на „Die of Shame“. Сюжетът й се върти около убийството на член на група за взаимопомощ при зависимости и полицаите са изправени пред останалите пристрастени, които пазят тайни и лъжат с лекота.

Вал Макдърмид „закова“ тридесетата си книга – „Out of Bounds“, в която автомобилна катастрофа води до старо престъпление. Романът е пример за дълбочината на сюжета и психологията в книгите на Макдърмид.

Някои от най-дългите полицейски поредици също имаха своите продължения през 2016 г. 23-ата книга на Питър Робинсън от поредицата за инспектор Алън Банкс „When the Music’s Over“ смело вплита две сложни сюжетни линии – едната е за сексуални престъпления, а другата – за азиатска улична банда, отвличаща момичета.

Иън Ранкин очевидно се опитва да върне в играта пенсионирания Джон Ребус и в 21-ата книга от поредицата за него „Rather Be the Devil“ той го изправя срещу дългогодишния му съперник гангстера Биг Гер. По сходен начин „Love You Dead“, 21-ата книга на Питър Джеймс за инспектор Рой Грейс, изследва тъмната история около изчезналата съпруга на полицая. Романът на Джеймс включва и „черна вдовица“ – жена, чиито любовници мистериозно изчезват.

Този образ доби популярност сред писателите на криминалета през 2016 г. Той е в основата на „Black Widow“ на Крис Брукмайър, в която героят Джак Парлабейн се справя с ефектите на интернет върху репутацията на човек. В „The Black Widow“ на Даниъл Силва романистът разсъждава върху драматичните терористични атаки в Париж. Въпреки че по-голяма част от книгата е написана преди атаката в зала „Батаклан“, историята носи ужасяващия дух на събитието.

Въздействието на тероризма върху градовете е тема в много от ключовите трилъри напоследък. Опасността от глобална свещена война разглежда в „Conclave“ Робърт Харис, който измъква Ватикана от запазената хватка на Дан Браун. Като контраст „Crisis“ на кореспондента на ББС Франк Гарднер разглежда западната незащитеност в глобален мащаб.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

best-crime-books-header

Криминалето се ражда преди 181 години

Началото му слага един разказ Едгар Алан По е бащата на жанра – а първата …