Начало / Свят / Боб Дилън е написал речта за Нобеловата награда, няма да я прочете

Боб Дилън е написал речта за Нобеловата награда, няма да я прочете

bob-dylan-4Боб Дилън е предоставил на Нобеловия комитет речта си за приемане на тазгодишната награда за литература. Музикантът, който бе отличен с престижния приз, е предоставил в срок необходимото слово, но не възнамерява да го прочете лично на официалната церемония в Стокхолм на 10 декември.

Боб Дилън от години се слави с доста странно и ексцентрично поведение. Когато от Шведската академия обявиха, че той печели приза, Дилън побърза да свали от личния си сайт информацията за това. След това дълго време се „кри“ и не отговаряше на обажданията от Швеция, което му навлече критики и обвинения, че е „невъзпитан и арогантен“. След това за известно време всички решиха, че той ще приеме лично наградата си в Стокхолм на 10 декември, но в единственото си интервю от октомври насам американецът призна, че няма намерение да пътува до Скандинавия. Наскоро пресата в САЩ публикува негов разговор с рокдинозавъра от „Ролинг Стоунс“ Рони Ууд, който му казва: „Наистина е добре за Нобеловата ти награда (да отидеш)“, но Боб му отговаря несигурно: „Мислиш ли? Дали ще е добре?“. След това Дилън пропусна срещата на президента Барак Обама с американските носители на Нобелова награда.

Покриването му обаче не стигна до непредаване на речта му. „Боб Дилън е изпратил своята реч и тя ще бъде прочетена на церемонията“, бе написано на официалната страница на Нобеловите награди в „Туитър“.

Ясно е също така, че вместо него, в Стокхолм ще се появи Пати Смит, която ще изпее негова песен на церемонията.

Прочетете още

2018108459286843_cd8b210628_o-1395x924

Български писател получи за първи път Нобелова награда

Георги Господинов беше удостоен с отличието за физика по случай 1 април За първи път …